Kawior: Właściwości i nietuzinkowe zastosowania

Kawior utożsamia się z produktem, na który mogą pozwolić sobie wyłącznie ludzie z wyższych sfer. Często kojarzony jest z poprzednim ustrojem; wpływowi dygnitarze raczyli się nim np. podczas partyjnych spotkań. Obecnie rarytas nie cieszy się aż takim uznaniem, choć można go nabyć w bardziej przystępnych cenach. Walory smakowe nie są jedynymi zaletami kawioru; posiada również wiele właściwości zdrowotnych. Okazuje się szczególnie przydatny dla tych, którym zależy na pięknym i zdrowym wyglądzie. Dlaczego jeszcze warto sięgać po kawior? Przekonajmy się.

Kawior
Kawior ©123RF/PICSEL

Czym jest kawior

Czarny kawior
©123RF/PICSEL

Kawior jest ikrą, czyli niezapłodnionymi jeszcze jajeczkami. Zwykle pozyskuje się ją z ryb, które żyją w Morzu Czarnym oraz Kaspijskim (jesiotr syberyjski, bieługa, siewruga), a także innych spotykanych w różnych częściach świata; najczęściej z rodziny łososiowatych i pstrągowatych. Rybie jaja mogą mieć różną wielkość oraz kolor. Spotyka się produkty o barwie pomarańczowej, czerwonej, białej oraz szarej. Choć kawior pochodzi z terenów Azji Centralnej, dziś jego największym producentem są Stany Zjednoczone.

Krótka historia kawioru

Choć przez ostatnie lata kawior uznawano za pokarm luksusowy; dostępny wyłącznie dla osób o wysokim statusie społecznym, dawniej był na tyle powszechny, że spożywała go nawet ubogą ludność. W starożytności traktowano go jak odpad, który usuwano z najszlachetniejszych ryb przeznaczonych na cesarskie i królewskie stoły. Dopiero rządy Iwana Groźnego, rosyjskiego cara, spopularyzowały ten wyśmienity produkt i nadały mu prawdziwie królewski status.

Jak pozyskuje się kawior

Jesiotr syberyjski
©123RF/PICSEL

Pozyskiwanie kawioru zmieniło się na przestrzeni czasów. Początkowo robiono to brutalnie: zabijano ryby i usuwano z niej niezapłodnione jaja. Obecnie sposób jest bardziej humanitarny. Chirurgiczne metody są na tyle precyzyjne i mało inwazyjne, że po takim zabiegu ryba przeżywa i jest zdolna do wytworzenia nowych jajeczek. Tak pozyskany kawior jest przesiewany przez sito, a następnie solony. Proces ten, choć wydaje się banalny, jest kluczowy i tylko doświadczony specjalista może tę czynność wykonywać.

Jakie wartości odżywcze znajdują się w kawiorze

Kawior zawiera mnóstwo wartości odżywczych. To źródło cennych witamin z grupy B oraz A, D i E. Znajdują się w nim również niezbędne do funkcjonowania organizmu pierwiastki, takie jak selen, żelazo, magnez, fosfor i wapń. Na tym nie kończy się lista obecnych w nim prozdrowotnych związków. Kawior zawiera również białko – budulec mięśni oraz źródło niezbędnej energii. Dodatkowo znaleźć można w nim wielonienasycone kwasy tłuszczowe omega-3, które stanowią ochronę przed schorzeniami układu krążenia.

Dlaczego warto jeść kawior?

Gładka skóra
©123RF/PICSEL

Spożywanie kawioru pomaga przez lata cieszyć się nienagannym zdrowiem. To zasługa obecnych w nich dobroczynnych substancji. Kwasy omega-3 chronią przed rozwojem miażdżycy, która bezpośrednio przyczynia się do powstawania niebezpiecznych chorób, takich jak udar czy zawał serca. Poza tym tłuszcze te wzmacniają odporność, podkręcają metabolizm oraz wspomagają oczyszczanie wątroby z toksyn. Kawior osłania żyły i tętnice przed niebezpiecznymi zakrzepami.

Kawior a uroda

Kawior jest produktem, który wpływa korzystnie na kondycję skóry. Jego spożywanie poprawia syntezę kolagenu, co znacząco przyczynia się do niwelowania istniejących zmarszczek oraz chroni przed ich powstawaniem. Kawior to też częsty składnik wielu kosmetyków pielęgnacyjnych. Preparaty, które go zawierają, zapewniają odpowiednie nawilżenie cery i zapobiegają pojawieniu się pierwszych oznak starzenia.

Kosmetyki z dodatkiem kawioru

Branża kosmetyczna stworzyła skuteczne receptury poprawiające kondycję cery. Sprawiają, że skóra jest jędrna, dostatecznie nawilżona i w pełni zregenerowana. Ma w tym swój udział także kawior. Regularne stosowanie kosmetyków, które go zawierają, pomaga pozbyć się występujących na skórze niedoskonałości, takich jak widoczne zaskórniki oraz szpecące przebarwienia.

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas