Keks z bananami

Pyszne ciasto.

Smacznego
Smacznego123RF/PICSEL

- 50 dag bananów,
- 2 czubate szklanki (ok.40 dag) mąki,
- pół szklanki cukru,
- 1/3 kostki masła,
- 2 jajka,
- 15 łyżek mleka,
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia,
- pół opakowania (około 5 dag) płatków migdałowych,
- 5 dag suszonych moreli,
- 1 łyżeczka cynamonu,
- sok z wyciśnięty z połowy cytryny,
- tłuszcz oraz mąka do formy

Przygotowanie:

1. Masło przełóż do rondelka, stop podgrzewając na małym ogniu, zestaw. Dosyp cukier, mieszając lekko przestudź. Następnie kolejno wbijaj jajka. Dolej mleko. Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj mikserem.
2. Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia, przesiej. Małymi porcjami dosypuj do masła wymieszanego z cukrem, mlekiem oraz jajkami. Utrzyj mikserem na gładką, jednolitą masę. Morele pokrój w paseczki.
3. Banany obierz, pokrój w grube plastry. Wymieszaj z sokiem cytrynowym, cynamonem i pokrojonymi morelami. Dołóż połowę płatków migdałowych. Mieszankę porcjami dodawaj do ciasta. Wymieszaj drewnianą łyżką.
4. Formę posmaruj masłem, oprósz mąką. Do foremki przełóż ciasto. Wierzch posyp pozostałymi płatkami migdałowymi. Piecz 45 minut w temp. 190 st. Przestudzone ciasto wyjmij z formy. Oprósz cukrem pudrem.

Smacznego
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas