Klasyczne muffinki z kremem truskawkowym

Smakołyk nie tylko dla najmłodszych

Czas przyrządzenia: 35 min
Składniki dla: 30 sztuk

Składniki

  • Ciasto:
  • 170 g masła
  • 2 jajka
  • 150 g cukru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 100 g mleka
  • 200 g gorzkiej czekolady
  • 30 g kakao
  • 170 g mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • Krem:
  • 120 g truskawek
  • 250 g serka mascarpone
  • 200 g serka kremowego
  • 2 łyżki cukru pudru

Sposób przygotowania

Piekarnik nagrzej do 180 stopni C. Czekoladę połam na drobne kawałki. Wymieszaj ją z kakao, mąką i proszkiem do pieczenia. W drugiej misce połącz (np. trzepaczką) miękkie masło, jajka, cukier, cukier waniliowy i mleko. Dodaj suche składniki, wymieszaj. Ciasto przelej do foremek na muffinki wyłożonych papilotkami. Piecz ok. 20 minut. Odstaw do ostygnięcia. Przygotuj krem. Truskawki umyj, obierz i zmiksuj z serkami i cukrem pudrem. Za pomocą szprycy udekoruj muffinki i ozdób posypkami lub drażetkami.

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje