Klopsy królewieckie

Kulinarny klasyk z kuchni Prus Wschodnich.

Składniki:

- 1 czerstwa bułka,

Reklama

- 1 cebula,

- 500 g mieszanego mięsa mielonego,

- 1 jajko,

- sól, biały pieprz,

- łyżeczka średnio-ostrej musztardy,

- 30 g masła,

- 30 g mąki,

- 30 g kaparów,

- 75 g śmietany 36 proc.,

- żółtko,

- kilka kropel soku z cytryny

Przygotowanie:

Bułkę namoczyć w zimnej wodzie. Cebulę pokroić w drobną kostkę. Mięso, odciśniętą bułkę, cebulę i jajko wyrobić, doprawić solą, pieprzem i musztardą. Uformować 12 klopsów. Lekko osoloną wodę zagotować. Wkładać klopsy i gotować 10 minut na słabym ogniu. Klopsy wyjąć. Wywar przecedzić odmierzyć 0,5 l. Zrobić zasmażkę i stopniowo wlewać wywar, ciągle mieszając. Gotować 5 minut na słabym ogniu. Śmietanę zmieszać z żółtkiem dodać do sosu (nie gotować). Doprawić solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Klopsy i kapary włożyć do sosu, podawać.

Czas przygotowania: 45 minut

Jedna porcja zawiera: 1800 kJ/430 kcal

Dowiedz się więcej na temat: mięso mielone | Kuchnia niemiecka

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje