Klopsy w pomidorach

Proste i szybkie.

Składniki:

  • 50 dag mielonego mięsa drobiowego
  • 1 czerstwa kajzerka
  • 2 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 jajko
  • 2 łyżki startego żółtego sera
  • 1 łyżka musztardy
  • 7-8 pomidorów
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 łyżka mąki
  • suszona bazylia
  • sól
  • pieprz
  • świeża bazylia do dekoracji

Przygotowanie:

1. Bułkę namocz w zimnej wodzie. Cebulę oraz czosnek obierz, grubo posiekaj. Połowę cebuli i czosnku wymieszaj z mięsem. Dodaj odciśniętą kajzerkę oraz starty ser. Wbij jajko. Dołóż musztardę. Przypraw solą i pieprzem, wyrób. Z mięsnej masy uformuj klopsiki. Włóż je do posolonego wrzątku i gotuj ok. 15 minut.

Reklama

2. Pomidory sparz, obierz i oczyść. Pozostałą cebulę i czosnek zeszklij na oliwie. Dodaj pomidory. Sos gotuj 5 minut (ew. zmiksuj pomidory). Pod koniec zagęść mąką wymieszaną z wodą. Przypraw solą, pieprzem i bazylią. Klopsiki wyjmij łyżką cedzakową, włóż do sosu.

3. Gotowe danie udekoruj świeżą bazylią.

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje