Kluseczki szpinakowo-gorgonzolowe z masełkiem

Wegetariańsko.

Składniki:

  • 200 g białego pieczywa
  • 200 ml mleka
  • 250 g szpinaku
  • cebula
  • ząbek czosnku
  • 100 g masła
  • 75 g sera gorgonzola
  • 2 jajka
  • 50 g maki
  • sól, pieprz
  • tarta gałka muszkatołowa
  • liście sałaty do dekoracji

 Przygotowanie:

Reklama

Chleb pokroić w kostkę, zalać podgrzanym mlekiem, odstawić na pół godziny.

Szpinak umieścić w rondelku, wlać 75 ml wody i gotować 8 minut ciągle mieszając, odcedzić, ostudzić. Cebulę i czosnek pokroić w drobną kostkę, zeszklić na 25 g masła. Odstawić.

Ser pokroić w drobną kostkę.

Szpinak dobrze odcisnąć, zmieszać z cebulą jajkami, mąką i namoczonym chlebem. Dobrze wyrobić, doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Dodać ser. Z masy ręcznie uformować 12 kulek. Gotować w osolonym wrzątku 10-12 minut. Ostrożnie wyjąć. 75 g masła roztopić i polewać kluski. Dekorować liśćmi sałaty.

 


Czas przygotowania: 60 minut

Jedna porcja zawiera: 2100 kJ/502 kcal

 


Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje