Knedle z truskawkami

Pomysł na smakowity obiad.

Składniki

  • 1 kg ziemniaków
  • 1 szklanka mąki ziemniaczanej lub mąki pszennej
  • 1 jajko
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżki oleju lub masła
  • mrożone truskawki

Przygotowanie

1. Ziemniaki obierz, umyj, zalej wrzącą osoloną wodą, ugotuj do miękkości. Przestudzone zgnieć praską do ziemniaków lub zmiel w maszynce do mielenia mięsa. Dodaj szklankę mąki ziemniaczanej lub pszennej, jajko, sól, olej lub masło. Zagnieć gładkie ciasto.

Reklama

2. Z ciasta formuj kuleczki, zrób dołek. Do dołka włóż owoc i zalep wokół. Uformuj kulkę. Jeśli ciasto się klei, obsyp ręce mąką. Wrzucaj knedle do wrzącej, osolonej wody. Gdy wypłyną, gotuj jeszcze 3-4 minuty. Podawaj z masłem lub śmietaną, posypane pistacjami.

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje