Knedle ze śliwkami

Klasyczny przepis.

Składniki:

- 0,7 kg ziemniaków,
- 2 jajka,
- 25 dag mąki,
- 0,5 kg śliwek,
- sól,
- 1/2 szklanki cukru,
- 3 łyżki masła,
- 1/2 szklanki siekanych orzechów włoskich

Przygotowanie:

Ziemniaki obrać i ugotować w osolonej wodzie. Po ugotowaniu dokładnie utłuc i odstawić do całkowitego ostygnięcia. Śliwki umyć, osuszyć, usunąć gniazda nasienne i pokroić. Do ziemniaków dodać przesianą mąkę, jajka i szczyptę soli. Wyrobić dokładnie ciasto. Z ciasta zrobić gruby wałek, pokroić go na dość grube plastry. Na każdym z nich ułożyć śliwki, oprószyć cukrem. Zlepić dobrze łączac brzegi ciasta. Gotować w osolonej wodzie kilka minut. Na rozgrzanym maśle lekko uprażyć orzechy. Knedle podawać polane orzechami. Czas przygotowania 1 h 30 min. plus czas chłodzenia ziemniaków. Przepis na 4 osoby.

Reklama

Kalkulator kalorii

Dowiedz się więcej na temat: śliwki | ziemniaki | dania na słodko | potrawy wegetariańskie

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje