Kociołek warzywno-mięsny

Pożywne i smaczne danie.

Składniki na 4 porcje:

- 2 średniej wielkości cebule,
- 500 g wołowiny,
- łyżka smalcu,
- 2 l bulionu warzywnego (instant),
- 3 listki laurowe,
- 3 średniej wielkości marchewki,
- główka kapusty włoskiej,
- 2 wędzone kiełbasy (po ok 100 g),
- 4 średniej wielkości ziemniaki,
- 1 por,
- pół pęczka majeranku,
- sól, pieprz, gałka muszkatołowa

Przygotowanie:

Cebule obrać, pokroić w drobną kostkę. Mięso umyć i pokroić w duże kostki. W garnku roztopić smalec i obsmażyć na nim cebulę, dodać mięso, lekko obsmażyć i zalać bulionem. Dodać listki laurowe i gotować przez ok. godzinę. W tym czasie marchewki umyć, obrać i pokroić w grube plasterki. Z kapusty oberwać zewnętrzne liście, umyć ją i pokroić na duże kawałki. Kiełbaski pokroić w grube plastry. Ziemniaki umyć, obrać, pokroić w kostkę średniej wielkości. Tak przygotowane składniki dodać do garnka i gotować jeszcze 15 minut. Pora umyć i pokroić na plasterki o grubości 1 cm, dodać 5 minut przed końcem gotowania. Majeranek umyć, oberwać listki, posiekać i dodać do potrawy. Doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
Czas przygotowania: 90 minut
Jedna porcja zawiera: 2260 kJ/540 kcal

Dowiedz się więcej na temat: mięsny | potrawy jednogarnkowe | wołowina

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje