Kolacje z pięciu stron świata

Pogoda nie zachęca do spacerów, ale zamiast nudzić się w domu, możesz wyruszyć w pełną przgód kulinarą podróż. Przygotuj jedną z 5 kolacji i rozkoszuj się smakami świata.

Kolacja we francuskim stylu

Tournedos a la rossini

Składniki:

Reklama

- 400 g polędwicy wołowej,
- 100 g wątróbki gęsiej,
- sos pieczeniowy lub sos demiglace,
- 20 g pasty z trufli,
- 200 g sklarowanego masła,
- 50 ml koniaku,
- sól,
- pieprz,
- bagietka

Przygotowanie:

Na sklarowanym maśle usmażyć grube kawałki polędwicy (ok. 4-5 centymetrów grubości), dodać 15 g pasty truflowej, podlać koniakiem. Tak usmażone tournedos owinąć w folię aluminiową i odstawić w ciepłe miejsce. Na sklarowanym maśle pozostałym po smażeniu mięsa zrobić grzanki z pokrojonej bagietki. Posmarować 5 g pasty truflowej. Na patelni bez tłuszczu usmażyć plastry wątróbkę. Smażyć b. krótko, ok. 2 minut. Na patelni podgrzać sos pieczeniowy i dodać do niego koniaku. Na grzanki położyć tournedos. Na polędwicę położyć plaster wątróbki. Wszystko oblać sosem pieczeniowym.

Sałatka nicejska

Składniki:

- 750 g zielonej fasolki,
- sól,
- 4 jajka,
- 500 g pomidorów,
- 2 cebule,
- główka sałaty rzymskiej,
- puszka tuńczyka,
- 2 gałązki tymianku,
- jedna gałązka rozmarynu,
- 2 gałązki bazylii,
- 4 łyżki octu winnego,
- 2 łyżki soku z cytryny,
- 6 łyżek oleju,
- pieprz,
- łyżeczka cukru,
- oliwki i kawałki cytryny do dekoracji

Przygotowanie:

Fasolkę, umyć, pokroić, wrzucić do osolonego wrzątku i gotować 15-20 minut, odcedzić. Jajka gotować 8-10 minut, przelać zimną wodą, pokroić na 8 części. Pomidory pokroić na cząstki. Cebulę pokroić w cienkie plasterki. Sałatę potargać na małe kawałki. Tuńczyka osączyć. Z ziół oberwać listki. Ocet zmieszać z sokiem z cytryny, doprawić solą, pieprzem i cukrem. Stopniowo wmieszać olej, dodać zioła. Przygotowane składniki sałatki wymieszać, polać sosem. Wymieszać. Dekorować oliwkami i kawałkami cytryny.
Czas przygotowania: 40 minut
Jedna porcja zawiera: 1550 kJ/370 kcal

Mousse au chocolat

Składniki na 4 porcje:

- 125 g gorzkiej czekolady,
- 60 g masła,
- 3 jajka,
- 50 g cukru pudru,
- 2 cl koniaku,
- 100 g śmietany,
- ok 25 g kuwertury do dekoracji

Przygotowanie:

Czekoladę połamać na kawałki, razem z masłem włożyć do małego rondelka i nieustannie mieszając stopić na małym ogniu (można to zrobić również na parze). Odstawić do ostygnięcia. Jajka rozdzielić. Żółtka zmieszać z cukrem pudrem, a następnie dodać koniak i stopioną czekoladę. Białka ubić na pianę i delikatnie wmieszać. Krem czekoladowy rozdzielić do 4 salaterek i odstawić na 1-2 godziny w zimne miejsce. Śmietanę ubić (nie słodzić!). Na krem nakładać trochę bitej śmietany, dekorować kawałkami kuwertury.
Czas przygotowania 25 minut
Jedna porcja zawiera 2180 kJ/521 kcal

Dowiedz się więcej na temat: jaja | krewetki | sałatka | cytryna | mięso | oliwki | papryka | olej | cukier | ciasto | sok | wody | Kolacja | czosnek | cytryny | sól

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje