Kołacz drożdżowy z wiśniami

Puszysty, słodziutki, a do tego z magiczną niespodzianką. W środku każdej drożdżowej kuleczki ukryta jest masa z migdałów, które zapewniają szczęście i długowieczność!

Składniki dla: 16 porcji

Składniki

  • 5 dag masła
  • 200 ml mleka
  • 4 dag świeżych drożdży
  • 50 dag mąki pszennej
  • szczypta soli
  • 12 dag cukru
  • 3 jajka
  • 20 dag masy marcepanowej
  • 25 dag twarożku śmietankowego,
  • 10 dag śmietany kremówki
  • 3 łyżki proszku budyniowego
  • 1 słoik (370 ml) kompotu z wiśni
  • 8 dag cukru pudru
  • trochę mąki do oprószenia rąk i stolnicy
  • tłuszcz i mąka do tortownicy

Sposób przygotowania

1. Masło stop. Mleko podgrzej. Zdejmij z ognia, wkrusz drożdże i mieszaj, aż się rozpuszczą. Mąkę przesiej do miski. Dosyp sól i cukier. Dodaj 1 jajko, masło i mleko z drożdżami. Zagnieć gładkie, jednolite ciasto. Odstaw je pod przykryciem w ciepłe miejsce na godzinę.
2. Po tym czasie ręce oprósz mąką, ponownie zagnieć ciasto i przełóż je na stolnicę. Ok. 1/3 ciasta rozwałkuj na gruby placek. Tortownicę (o śr. 26 cm) posmaruj tłuszczem. Oprósz mąką. Na spodzie formy ułóż placek. Z pozostałego ciasta przygotuj 16 małych placuszków. Na każdym połóż kawałeczek marcepana. Placuszki zlep, uformuj kulki. Ustaw je na placku, wokół brzegu formy.
3. Wiśnie osącz na sitku. Pozostałe jajka utrzyj z twarożkiem i śmietaną. Wymieszaj z cukrem pudrem i proszkiem budyniowym. Masę rozsmaruj na placku. Posyp wiśniami. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temp. 175 st. Piecz 45 minut. Ciasto wystudź i udekoruj np. paseczkami lukru. 

Tekst pochodzi z magazynu

Tina

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje