Kołacz śliwkowy
Dla miłośników wypieków z owocami

Składniki
- 1 kostka (20 dag) miękkiego masła
- 2/3 szkl. cukru
- 4–5 jajek
- 1 i 2/3 szkl. mąki pszennej
- 1/4 szkl. mąki ziemniaczanej
- 1 op. proszku do pieczenia
- 1/4 szkl. mielonych migdałów
- 3 łyżki kwaśnej śmietany
- 60 dag śliwek (np. czerwonych renkolodów albo węgierek)
- tłuszcz i bułka tarta do formy
- cukier puder do posypania
12 porcji
Sposób przygotowania
Śliwki umyj, rozetnij, wyjmij pestki. Masło utrzyj z cukrem. Kiedy masa będzie puszysta i jasnokremowa, kolejno wbijaj jajka. Stale przy tym ucieraj ciasto mikserem. Mąkę pszenną przesiej z proszkiem do pieczenia. Potem wymieszaj z mąką ziemniaczaną i migdałami. Małymi porcjami domieszaj do masy maślano-jajecznej. Dodaj śmietanę. Ucieraj, aż ciasto będzie gładkie. Dużą tortownicę posmaruj tłuszczem, oprósz bułką tartą. Na spodzie rozsmaruj ciasto. Na wierzchu rozłóż połówki śliwek. Owoce lekko wciśnij w ciasto. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 175 st. C. Piecz godzinę. Wystudź. Oprósz cukrem pudrem.