Kolendra: Do jakich potraw ją dodawać?

O kolendrze wspomina się w biblijnej Księdze Wyjścia i w Księdze Liczb; znana była też starożytnym lekarzom: Hipokratesowi i Piliniuszowi. Najbardziej rozsławiły ją kuchnie azjatycka i meksykańska. W Polsce aromatyczna kolendra również cieszy się dużą popularnością, a jej specyficzny, dosyć ostry, aromat doceniają najlepsi kucharze. Poznaj jej walory smakowe, bo w magiczny wręcz sposób odmienia najprostsze dania.

Kolendra pasuje do wielu potraw
Kolendra pasuje do wielu potraw ©123RF/PICSEL

Kolendra: Co warto o niej wiedzieć?

Kolendra
©123RF/PICSEL

Świeżą kolendrę zakupić nietrudno. Możesz ją nabyć w zasadzie w każdym dobrze zapatrzonym sklepie spożywczym czy supermarkecie. Pamiętaj, żeby świeżą kolendrę odpowiednio przechowywać. Najlepiej w lodówce - zawiniętą w ściereczkę. Pamiętaj, żeby zużyć ją jak najszybciej, bo jej okres przydatności do spożycia jest krótki. Przed zastosowaniem należy ją drobno posiekać.

Przyprawę stosuj tuż przed podaniem na stół

Jeżeli dodajesz listki kolendry do potrawy gorącej, pamiętaj, że wysoka temperatura znacznie obniża walory smakowe tego zioła i powoduje jego ciemnienie. Przyprawiaj nim więc dania tuż przed podaniem na stół.

Kolendra dobrze komponuje się w połączeniach z innymi mocnymi dodatkami, np. czosnkiem, limonką, bazylią, miętą, kuminem czy imbirem. Fantastycznie aromatyzuje grillowane ryby, owoce morze, siekane mięsa z patelni, sałatki, pikantne sosy i dipy.

Kolendra w sałatkach

Kolendra pasuje do sałatek
©123RF/PICSEL

Kolendrą możesz przyprawiać prawie wszystkie owoce i warzywa, choć z niektórymi lubi się ona bardziej niż z innymi. Wystarczy, że ułożysz na talerzu rukolę, cząstki różowego grejpfruta i pokrojone awokado. W kubeczku przygotuj sos.

Wymieszaj 2 łyżki oliwy, dziki miód, sos sojowy, utartą szalotkę i pastę imbirową. Oprócz oliwy wszystkiego dodaj po łyżce. Polej sałatkę sosem i posyp aromatyczną kolendrą.

Kolendra i mięsne oraz rybne potrawy

Kolendra pasuje do krewetek
©123RF/PICSEL

Kolendrę możesz też dodać do podduszanych w maśle czosnkowym krewetek. Przed posypaniem kolendrą wymieszaj w kubku sok z cytryny z płatkami chili i polej tym krewetki. Zanim podasz na stół, posyp danie natką.

Podobnie przygotujesz rybę z piekarnika. Nafaszeruj ją masłem, plasterkami cytryny, czosnkiem i papryczką chili. Do tego dodaj pęczek zielonej kolendry.

Skrop rybę olejem i wstaw do nagrzanego piekarnika na 30 minut. Serwuj polaną sokiem z cytryny, wymieszanym z posiekanymi listkami kolendry.

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas