Kołocz małopolski
Pyszne danie regionalne. Każdy powinien spróbować!
Placek z bryndzą123RF/PICSEL
Sposób przygotowania
1. Mąkę wymieszaj z wodą, dodaj drożdże i szczyptę soli. Zagnieć ciasto i odstaw w ciepłe miejsce, aby wyrosło.
2. Ziemniaki ugotuj w osolonej wodzie, odcedź i dokładnie ugnieć. Odstaw, aby nieco ostygły. Następnie dodaj do nich bryndzę, śmietanę i roztrzepane jajko. Wymieszaj na jednolitą masę.
3. Wyrośnięte ciasto uformuj na okrągły placek. Na jego wierzch ostrożnie wyłóż przygotowaną masę ziemniaczaną. Wyrównaj.
4. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni C. Blachę podsyp odrobiną mąki. Delikatnie przełóż na nią przygotowany kołocz. Piecz około 55 minut, tak aby wierzch i boki ładnie zbrązowiały.