Kolorowe kanapki

Jeśli brak Ci pomysłów na codzienne kanapki, koniecznie wypróbuj tych z super dodatkami w postaci kolorowych warzyw i owoców. Dzięki nim śniadania i kolacje nabiorą zdrowych rumieńców pełnych witamin. Wystarczy wykorzystać zasoby swojej kuchni i przygotować pomysłowe kromki o zaskakującym smaku, które dodadzą Ci energii każdego dnia.

Kanapki z pastą z buraka
Kanapki z pastą z burakamateriały prasowe

Z pastą z buraka i ciecierzycy

Sposób przygotowania

Ciecierzycę namaczamy przez noc i gotujemy na drugi dzień. Buraka zawijamy w folię aluminiową, pieczemy do miękkości w temperaturze 200 st. C i obieramy ze skórki. Ciecierzycę miksujemy z burakiem, oliwą i czosnkiem na gładką pastę, doprawiamy pieprzem, solą i sokiem z cytryny do smaku. Kanapki smarujemy przygotowaną pastą z buraka i ciecierzycy. Następnie na każdej z nich kładziemy pokrojone w małe kwadraty i plastry polędwicy wędzonej z kurczaka i pokruszony biały ser. Na koniec dekorujemy kanapkę pietruszką oraz doprawiamy pieprzem i solą.

Kanapka hiszpańskaInteria Kulinaria
Kanapki po włosku
Kanapki po włoskumateriały prasowe

Kanapki po włosku

Sposób przygotowania

Przygotowania zaczynamy od posmarowania dwóch połówek bułek cienką warstwą masła. Kanapki układamy na talerzu, a na nich liście sałaty, warstwę pokrojonej w plasterki mozzarelli, sera żółtego, pomidorów, bazylii i szynki z indyka. Lekko solimy i pieprzymy do smaku.

Kanapkowa pasta z makreli - jak ją zrobić?Interia Kulinaria
Kanapka po grecku
Kanapka po greckumateriały prasowe

W greckim stylu

Sposób przygotowania

Bułkę paryską przekrajamy na połówki, a każdy kawałek skrapiamy oliwą z oliwek. Warzywa myjemy, a  następnie pozostawiamy, by się osuszyły. Kroimy paprykę i ser w paski, a cebulę w pióra. Następnie przekrajamy ogórki i oliwki wzdłuż. Układamy piętrowo sałatę, szynkę wędzoną wieprzoweąl, następnie ser i pozostałe składniki. Dekorujemy bułkę bazylią io zamykamy drugą połówką bułki.

INTERIA.PL/materiały prasowe
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas