Kompot z suszonych owoców

Tradycyjnie - co roku na wigilijnym stole

Czas przyrządzenia: 25 minut
Składniki dla: 2 litry

Składniki

  • 200 g suszonych śliwek
  • po 100 g suszonych jabłek, moreli,
  • rodzynek, fig
  • 5-6 goździków
  • pomarańcza, pokrojona w plastry
  • 2 laski cynamonu
  • 1-2 gwiazdki anyżu
  • 2 litry wody
  • miód do smaku (opcjonalnie)

Sposób przygotowania

1. Opłucz na sitku owoce suszone, zalej je wodą z przyprawami. Zagotuj, po czym zmniejsz ogień i gotuj pod przykryciem 20-25 minut.
2. Zdejmij z ognia, wrzuć pomarańczę. Gdy kompot ostygnie, dodaj miód.

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje