Konfit z kaczego uda z pieczonymi warzywami

Łatwe w przygotowaniu!

Doskonałe na niedzielny obiad
Doskonałe na niedzielny obiadmateriały prasowe

Składniki:

  • 4 kacze uda
  • 700g warzyw (bakłażan, cukinia, dynia, cebula i pomidory)
  • 1 ząbek czosnku
  • 200ml  oliwy z oliwek Gallo Reserva
  • Do smaku: świeżo zmielone sól i pieprz 

Przygotowanie:

Mięso natrzyj sola i pieprzem umieść w rozgrzanej do 100*C oliwie. Gotuj na wolnym ogniu przez około 40 minut aż mięso zrobi się miękkie.

Pokrój warzywa, posmaruj je oliwą z oliwek Gallo Reserva, dopraw solą i pieprzem.

Umieść warzywa na blasze , wstaw do nagrzanego do 190*C piekarnika  piecz Około 30 minut

Kacze udka podawaj z pieczonymi warzywami.

Porada szefa kuchni:

Aby nieco wzbogacić smak podczas konfitowania do oliwy możesz dodać ulubione zioła rozmaryn , tymianek czy majeranek. Mięso nabierze wtedy aromatu ziół. 

Oliwa z oliwek Gallo Reserva
Oliwa z oliwek Gallo Reservamateriały prasowe

Oliwa z oliwek Gallo Reserva: Mieszanka złożonych aromatów oraz bogaty i wyraźny smak. Jej bogaty zapach sprawia, że oliwa jest idealnym dodatkiem do sałatek i innych dań na zimno!

Marka Gallo stworzona została w Portugalii w 1919 roku i obecna jest już w ponad 40 krajach. W 2015 roku, po raz drugi w ciągu ostatnich 5 lat, Gallo zdobyło Złoty Medal w prestiżowym konkursie Mario Solinas.

materiały prasowe
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas