Konfitura z jabłek i dyni

Danie po staropolsku.

We wrześniu na dworach smażono rozmaite konfitury, także konfiturę z jabłek i dyni.

Reklama

1. Dobrze wymyte i wytarte jabłka dojrzałe i kwaskowate obrać, pokrajać drobniutko, łupiny i ośrodki składać do osobnego garnka i użyć na galaretkę. Dynię pokroić na kawałki. Gdy wszystko będzie pokrajane, postawić je na mniejszym ogniu pod pokrywą, by sok puściły, wtedy odkryć, smażyć na większym ogniu, ciągle mieszając.

2. Rozgotowane jabłka i dynię przetrzeć przez durszlak, posłodzić do woli, smażyć, żeby trochę zgęstniały, wylać w naczynie. Na drugi dzień smażyć. Złożyć do kamiennego garnka, piec kwadrans. Trzymać w suchym miejscu.

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje