Konfitury po staropolsku

Tak gotowały nasze prababcie.

Konfitura z brzoskwiń
Konfitura z brzoskwiń123RF/PICSEL

Pod koniec lata smażono konfitury z dojrzałych owoców. Brzoskwinie i morele zalewano syropem w całości, razem z pestkami.

1. Wziąć 400 gr. brzoskwiń, obetrzeć ściereczką, pokłuć, sparzyć wrzącą wodą, wyjąć i wrzucać do wazy z zimną wodą, wynieść do piwnicy. Na 400 gr. brzoskwiń zrobić syrop z 600 gr. cukru i pół szklanki wody, gorącym syropem zalewać obsiąknięte z wody brzoskwinie i tak co dzień, przez trzy dni powtarzać.

2. Na czwarty dzień dogotować w syropie, do którego wsypać szklankę cukru. Tak samo smażą się morele.

Dobry Tydzień
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas