Kotleciki są pyszne

Z dodatkiem warzyw, sosu, specjalnych przypraw ze zwykłych kotletów zrobimy coś naprawdę pysznego! Zapraszamy do eksperymentowania w kuchni!

Do mięsa dodaj kminu rzymskiego, a kotleciki będą jeszcze smaczniejsze!
Do mięsa dodaj kminu rzymskiego, a kotleciki będą jeszcze smaczniejsze!Picsel123RF/PICSEL

Z warzywami

Składniki dla 4 osób:

  • 40 dag mięsa mielonego
  • jajko
  • kajzerka
  • pół szklanki mleka
  • kilka łyżek bułki tartej
  • cebula
  • 4 dymki
  • olej

Sposób przygotowania:1. Cebulę pokrój, zeszklij. Bułkę namocz w mleku, odciśnij, połącz z mięsem, cebulą, jajkiem, przyprawami. Wyrób, uformuj kulki, obtocz w bułce, usmaż.2. Dymki pokrój. Boczek pokrój w kostkę, usmaż. Warzywa na patelnię, pokrojoną paprykę, chilli podsmaż. W naczyniu ułóż warzywa, na nich kotleciki. Na kotletach połóż plastry rzodkiewki, mozzarelli, skwarki boczku. Zapiekaj 20 minut w temp. 180˚C.

Wypróbuj: Jeśli chcesz zrobić oryginalne kotleciki mielone, wystarczy do mięsa mielonego, jajka, bułki i cebuli dodać odrobinę kminu rzymskiego lub garam masali (wtedy będą miały orientalny smak), suszonego czosnku niedźwiedziego (smak czosnkowy) lub ulubionych siekanych warzyw.

Czas przygotowania: około godziny

W cieście drożdżowym

Składniki dla 4 osób:

Kotleciki:

  • 50 dag mielonej piersi z kurczaka
  • jajko
  • bazylia
  • pół szklanki bułki tartej
  • 2 ząbki czosnku
  • musztarda
  • pół szklanki wina
  • sól
  • olej

Ciasto:

  • 25 dag mąki
  •  3 dag drożdży
  • ćwierć szklanki mleka
  •  ćwierć szklanki wody
  • 2 żółtka
  •  olej
  •  łyżeczka cukru
  •  sól

Sałatka:

  • sałata mieszana
  • pomidorki
  • oliwa
  • pieprz
  • sól

1. Mąkę połącz z drożdżami, dodaj mleko, wodę, żółtka, sól i cukier. Wyrób. Dodaj olej. Wyrabiaj, aż ciasto będzie miękkie, odstaw w ciepłe miejsce.

2. Mięso wymieszaj z jajkiem posiekaną bazylią, 2 łyżkami bułki tartej i przeciśniętym przez praskę ząbkiem czosnku, musztardą i przyprawami. Masę formuj w okrągłe kulki. Obtocz w pozostałej bułce, smaż na rozgrzanym oleju 5 minut, dolej wino i duś kwadrans pod przykryciem.

3. Patyczki do szaszłyków mocz w wodzie 30 minut. Z ciasta formuj wałeczki i nabijaj na patyczki naprzemiennie z pulpetami. Piecz w temp. 190°C 20 minut. Układaj na sałacie z pokrojonymi pomidorkami. Całość skrop oliwą.

Fantazyjne

Składniki dla 4 osób:

  • 30 dag mięsa mielonego
  • kukurydza
  • suszone pomidory
  • natka pietruszki
  • jajko
  • pół szklanki bułki tartej
  • pomidor  
  • liście sałaty
  • czerwona cebula
  • batat
  • garść pistacji
  • bazylia
  • 5 dag sera ricotta
  • olej
  • sól
  • pieprz

1. Wymieszaj mięso, kukurydzę, posiekane suszone pomidory, natkę pietruszki, jajko, bułkę tartą. Smaż.

2. Batata obierz, zetrzyj na tarce, usmaż na głębokim tłuszczu. Zmiksuj pistacje, bazylię, ser. Kotlety udekoruj cebulą, serkiem, pomidorem, batatem.

Dobry Tydzień
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas