Kotleciki ziemniaczane

Lekkie i smaczne.

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków
  • 2 jajka
  • 2,5 łyżki mąki
  • 2 łyżki serka mascarpone
  • 3 łyżki masła
  • 1 cebula
  • olej
  • gałka muszkatołowa
  • rozmaryn
  • bułka tarta
  • sól pieprz

Przygotowanie:

1. Ziemniaki obierz, umyj, gotuj 20 minut we wrzącej, osolonej wodzie. Odcedź, przeciśnij przez praskę. Masło rozpuść w rondelku. Cebulę pokrój w drobną kostkę, podsmaż na oleju.

Reklama

2. Ziemniaki, mascarpone, masło, jajka, mąkę, suszony rozmaryn, sól i pieprz dokładnie wymieszaj. Formuj owalne kulki, spłaszcz je delikatnie dłonią, obtocz w bułce tartej, smaż na rozgrzanym oleju, aż będą rumiane. Gotowe dekoruj gałązką świeżego rozmarynu. Podawaj do gulaszu, sosu grzybowego lub jako dodatek do warzyw.

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje