Kotlety mielone z grzybów

40 dkg grzybów świeżych (borowiki, gąski, pieczarki) lub 8 dkg grzybów suszonych; 3 dkg tłuszczu; 6 dkg cebuli; 10 dkg czerstwej bułki; 1/8 litra mleka; jajko; sól; pieprz; łyżka siekanego koperku i zielonej pietruszki; 5 dkg tartej bułki.

Świeże grzyby oczyścić z piasku i ziemi, opłukać pod bieżącą wodą, poszatkować, udusić pod przykryciem z pokrojoną cebulą i tłuszczem (3 dkg). O ile potrzeba, wlać 2 - 3 łyżki wody, następnie odparować.

Bułkę namoczyć w mleku, odcisnąć, grzyby i bułkę przepuścić przez maszynkę, dodać jajo, sól, pieprz, siekaną zieleninę i starannie wymieszać. Jeśli masa jest za rzadka, wsypać 2 - 3 łyżki tartej bułki. Kształtować w bułce nieduże, wysokie kotleciki. Smażyć na silnie rozgrzanym tłuszczu z 2 stron na złoty kolor.

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas