Krem kukurydziany

Rzadko gości na naszych stołach, a szkoda. Warto jej skosztować, bo tego wyrazistego smaku z nutą kukurydzianej słodyczy nie da się zapomnieć.

Zupa z kukurydzy to popularne danie kuchni meksykańskiej
Zupa z kukurydzy to popularne danie kuchni meksykańskiej123RF/PICSEL

1. Włoszczyznę obieramy, oczyszczamy, umieszczamy w garnku razem z listkami laurowymi i ziarenkami ziela angielskiego, zalewamy 1,2 l wody i gotujemy pod przykryciem, aż warzywa staną się miękkie (ok. 40 min.).

2. Bulion przecedzamy (warzywa możemy wykorzystać np. do sałatki czy sufletu). Salami kroimy w paseczki, cebulę obieramy, myjemy i drobno kroimy. 

3. Na patelni rozgrzewamy olej, dodajemy pokrojoną cebulę i salami. Smażymy, aż cebula zmięknie i się lekko przyrumieni. Dodajemy całość do bulionu, gotujemy.

4. Kukurydzę osączamy, przesypujemy do naczynia blendera i blendujemy do uzyskania kremu o jednolitej konsystencji. Dodajemy do gotującej się zupy, wsypujemy przyprawy. Śmietanę przelewamy do szklanki, dodajemy kilka łyżek zupy, mieszamy i wlewamy mieszaninę do garnka. Gotujemy całość jeszcze ok. 20 minut. Ser ścieramy na dużych oczkach tarki.

5. Zupę nakładamy na talerze, posypujemy startym serem i zieleniną.

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas