Krem z pieczonych buraków z ostrymi kiełkami

Bardzo zdrowa i sycąca zupa

Czas przyrządzenia: 80 minut
Składniki dla: 4 porcji

Składniki

  • 5-6 buraków
  • 2-3 łyżki gęstej śmietany
  • łyżka masła
  • 3-4 listki laurowe
  • 3-4 ziarna ziela angielskiego
  • 2 łyżeczki cukru
  • sól, pieprz do smaku
  • kiełki o ostrym smaku (lucerny, pora, jarmużu)
  • sok z cytryny

Sposób przygotowania

1. Rozgrzej piekarnik do temperatury 180 st., buraki owiń w folię aluminiową i piecz ok. 60 minut, aż zmiękną. 

2. Gdy buraki wystygną, obierz je, pokrój na mniejsze kawałki i włóż do garnka. Zalej litrem wody, dodaj zioła i gotuj ok. 20 minut. 

3. Gdy wywar osiągnie ładny kolor, zmiksuj całość, aż uzyskasz kremową konsystencję. Dodaj kremówkę i wymieszaj. Dopraw do smaku, dodaj trochę soku z cytryny. 

4. Nakładaj do miseczek, na wierzchu ułóż garść kiełków o ostrym, wyrazistym smaku. 

Nasza rada: Do kremu z buraków świetnie będą pasować chrupiące krakersy lub rumiane grzanki posypane ziołami albo czarnuszką ― nadaje niezwykle wyrazisty aromat. 

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje