Kremowa zupa pachnąca wędzonką

Smaczna i sycąca

Składniki

  • 1 wędzony pstrąg
  • 1 wędzona makrela
  • 500 ml bulionu warzywnego lub rybnego
  • 40 dag ziemniaków
  • 1 por (biała część)
  • 1/2 szkl. kukurydzy konserwowej
  • 100 ml śmietany 18%
  • 1 mała łyżeczka tartego chrzanu
  • sól, najlepiej morska
  • 2 żółtka
  • grubo mielony czarny pieprz
  • oliwa
  • koperek do dekoracji

Sposób przygotowania

1. Ryby podziel na kawałki, usuwając skórę, ości i kręgosłup. Odłóż kilka najładniejszych kawałków. Podgrzej bulion, gdy zacznie wrzeć - wrzuć obraną rybę. Zmniejsz ogień i gotuj pod przykryciem.  

2. Ziemniaki i por obierz, umyj. Pokrój na niewielkie kawałki i wrzuć na rozgrzaną oliwę. Podsmaż, uważając, bo por łatwo się przypala. Po 3-4 minutach warzywa włóż do gotującej się zupy. Gotuj, aż ziemniaki będą miękkie. Dodaj chrzan i kukurydzę. Zmiksuj na gładki krem i dosól do smaku. Gotuj parę minut. 

3. W miseczce wymieszaj śmietanę z żółtkiem. Energicznie mieszając, wlej kilka łyżek zupy - śmietana musi się zagrzać. Wlej ją cienkim strumieniem z powrotem do zupy. Wymieszaj i podgrzej na małym ogniu. Zupa powinna odrobinę się zagęścić. 

4. Miseczki do zupy przelej wrzątkiem. Nalej po porcji zupy. Na wierzchu ułóż kilka kawałków ryby, udekoruj koperkiem i polej odrobiną oliwy. Podawaj np. z grzankami serowo-czosnkowymi: podpieczone kromki bułki natrzyj ząbkiem czosnku i posyp startym parmezanem. 

Tekst pochodzi z magazynu

Tina

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje