Krokiety ziemniaczano-serowe

Dietetycy alarmują - jemy za dużo glutenu. To nie oznacza, że musimy rezygnować z naszych ulubionych dań. Wystarczy poszukać odpowiedniego przepisu, takiego jak ten, na smaczne krokiety.

Krokiety mogą być podawane zarówno na obiad, jak i na kolację.
Krokiety mogą być podawane zarówno na obiad, jak i na kolację. 123RF/PICSEL

Składniki:

  • gotowe naleśniki bezglutenowe
  • kostka zmielonego białego sera (lepszy suchy)
  • 8 ugotowanych i zmiksowanych ziemniaków
  • 2 jajka
  • bezglutenowa bułka tarta
  • 1 marchew
  • 1 pietruszka
  • kawałek niedużego selera
  • cebula
  • koperek
  • sól
  • pieprz
  • olej

Sposób przygotowania:

Cebule posiekać, zrumienić na oleju. Jarzyny ugotować i grubo zetrzeć. Połączyć ziemniaki z serem , jajkiem usmażoną cebulą, doprawić do smaku. Zmieszać ziemniaki z twarogiem, cebulą o jarzynami. Doprawić do smaku.

Naleśniki smarować farszem i zwijać jak krokiety. Panierować je w rozmąconym jajku i bezglutenowej bułce tartej. Smażyć na oleju na złoty kolor. Podawać z surówką.

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas