Kruche i pyszne!

Nie wymagają dużo czasu i nie musisz się obawiać zakalca - kruche ciasteczka mają wiele zalet. Wypróbuj ulubione przepisy naszej ekspertki!

Słodkie rogaliki

Składniki: 

  • 300 g mąki
  • 120 ml gęstej śmietany
  • 125 g masła
  • 50 g cukru
  • 20 g drożdży
  • 150 g konfitury malinowej
  • 1 jajko do posmarowania rogalików

Reklama


Sposób przygotowania: Podgrzej 50 ml śmietany. Rozpuść w niej drożdże, dodaj po łyżce mąki i cukru, wymieszaj i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (na ok. 15-20 minut). Gdy zaczyn podwoi objętość, wymieszaj go z pozostałymi suchymi składnikami. 

Ciasto cienko rozwałkuj i pokrój w trójkąty. Na środku każdego z nich połóż łyżkę konfitury i zawiń rogaliki. Z wierzchu posmaruj je rozbełtanym jajkiem. Piecz ok. 25 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.

Ciasteczka bardzo czekoladowe

Składniki:

  • 300 g mąki
  • 250 g miękkiego masła
  • 140 g brązowego cukru
  • 50 g gorzkiego kakao
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki cynamonu szczypta soli


Sposób przygotowania:  Masło utrzyj z cukrem i cukrem waniliowym. Mąkę wymieszaj z kakao, proszkiem do pieczenia, sodą, cynamonem i solą. Stopniowo dodawaj do masła wymieszane suche składniki - masę mieszaj najpierw mikserem, a potem łyżką. 

Wyłóż papierem blachę do pieczenia. Układaj na niej uformowane z ciasta małe kuleczki i spłaszczaj je dłonią. Koniecznie zachowaj odstępy między ciasteczkami. Piecz ok. 10-15 minut w temperaturze 180 stopni.

Orzechowe paluszki z sosem karmelowym

Składniki:

  • 400 g mąki
  • 200 g masła
  • 100 g cukru pudru
  • 100 g mielonych orzechów laskowych

Sos karmelowy:

  • 80 g cukru
  •  50 ml wody
  • 100 ml śmietanki kremówki 30 proc.


Sposób przygotowania

Sos karmelowy: na głęboką patelnię wlej wodę, dodaj cukier i podgrzewaj, aż otrzymasz karmel. Zdejmij patelnię z palnika, wlej śmietankę, wymieszaj i ponownie podgrzewaj na małym ogniu aż do uzyskania jednolitej konsystencji. 

Wszystkie składniki ciasta wymieszaj, ulep kulkę i włóż na 30 minut do lodówki. Ze schłodzonego ciasta uformuj cienkie ruloniki, pokrój je na kawałki długości palca i piecz ok. 15 minut (temp. 180 stopni). Wystudź paluszki na kratce do pieczenia. Po upieczeniu są bardzo delikatne! Wystudzone maczaj w sosie.

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje