Kruche pierożki z pieczarkami

1 i 3/4 szklanki mąki; 4 jajka; 1 żółtko; 120 ml kwaśnej śmietany; 8 dag ryżu; 4 łyżki masła; 12 dag pieczarek; 1/2 pęczka natki pietruszki; sól, pieprz.

Porcja dla 4 osób.
Stopień trudności - umiarkowane.
Czas przyrządzenia - 2 h.
Ilość kalorii - 1 porcja - 250 kcal.
Zawartość tłuszczu - średnia.

Przyrządzanie

A. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, po czym przesiać do miski. Dodać: szczyptę soli, jedno jajko, utarty na wiórki tłuszcz oraz śmietanę. Zagnieść ciasto. Włożyć przygotowane ciasto na 45 minut do lodówki.

B. Przygotować nadzienie: ryż wsypać do osolonego wrzątku - gotować 15 minut. Jajka ugotować na twardo, obrać, ostudzić i pokroić w drobną kostkę. Pieczarki oczyścić, opłukać i drobno posiekać. Natkę posiekać, wymieszać z pieczarkami, jajkami oraz ryżem, doprawić do smaku solą i pieprzem.

C. Kruche ciasto rozwałkować na wysypanej mąką stolnicy do wymiarów 40 x 50 cm. Pokroić na kwadraty o boku 10 cm. Na każdy nakładać po łyżce nadzienia. Brzegi smarować rozmąconym żółtkiem, skleić pierogi. Wierzch posmarować resztą żółtka. Ułożyć na natłuszczonej blasze. Piec około 25 minut w temperaturze 200 st.C.

Nasza rada

Pierożki można także przygotowywać z innym farszem - np. jajecznym, serowym, kapuścianym czy mięsnym.

Jeżeli znasz dokonały przepis i chcesz się nim podzielić z innymi przyślij go do nas! Możesz dołączyć zdjęcie!

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas