Kruchy placek z kurkami

Leśne pyszności.

Składniki:

Ciasto:
- 0,5 szklanki oliwy,
- 1/4 szklanki jogurtu,
- 30 dag mąki pszennej,
- łyżeczka proszku do pieczenia,
- sól cebulowa
Nadzienie:
- 25 dag kurek,
- duża cebula,
- 5 dag masła,
- 5 dag sosu Paprini pikantnego,
- 20 dag żółtego sera,
- rozmaryn,
- papryczka chili do dekoracji

Przygotowanie:

Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia i szczyptą soli cebulowej. Dolej oliwę i jogurt, wyrób ciasto. Ochładzaj 30 minut, następnie rozwałkuj na placek. Wylep nim spód i brzegi natłuszczonej okrągłej formy.
Oczyszczone grzyby, pokrój i podsmaż z posiekaną cebulą. Dopraw solą cebulową, rozmarynem i białym pieprzem. Nadzienie rozsmaruj na cieście. Polej sosem Paprini, posyp startym serem. Piecz około 20 min. Udekoruj rozmarynem i papryczką chili.

Dowiedz się więcej na temat: placki | ciasto | potrawy wegetariańskie | grzyby | ciasta pikantne

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje