Kukurydziany wieniec z morelami

Takim ciastem zabłyśniesz przed znajomymi!

Składniki

  • 5 jajek
  • 2/3 szkl. mąki kukurydzianej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 szkl. cukru
  • 1/3 szkl. mąki ziemniaczanej
  • 20 dag mascarpone
  • 1 torebka cukru waniliowego
  • 1 szkl. śmietany kremówki
  • 4–6 moreli
  • 6 łyżek posiekanych orzechów laskowych
  • tłuszcz i mąka kukurydziana do formy

Sposób przygotowania

1. Jajka rozbij, oddziel żółtka od białek. Białka wymieszaj z 2 łyżkami zimnej wody. Ubij je na sztywno. W czasie ubijania porcjami wsyp 2/3 szkl. cukru. Pianę z białek delikatnie wymieszaj z żółtkami. Obie mąki połącz z proszkiem do pieczenia. Porcjami domieszaj do masy jajecznej. Dodaj 4 łyżki posiekanych orzechów. Wymieszaj ciasto łyżką. 

2. Formę w kształcie wieńca dokładnie posmaruj tłuszczem i oprósz mąką kukurydzianą. Nałóż do niej ciasto. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 175ºC. Piecz ok.  40 minut. Wystudź. W tym czasie morele umyj, ponacinaj u nasady. Owoce włóż do wrzątku. Po kilku minutach wyjmij, obierz ze skórki, rozetnij. usuń pestki. Miąższ pokrój na cząstki. 

3. Śmietanę kremówkę wymieszaj z serkiem mascarpone, cukrem waniliowym oraz resztą cukru. Ubij mikserem na gęsty, puszysty  krem.  Wieniec posmaruj kremem. Obłóż cząstkami moreli. Posyp pozostałymi orzechami laskowymi. 

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje