Kule z piure z ziemniaków
Przygotuj je na obiad, a twoja rodzina będzie zachwycona!

Składniki
- 1 kg ziemniaków
- 1 główka włoskiej kapusty
- 10 dag sera pleśniowego
- 1/2 kostki masła
- 1/2 szkl. mleka
- 1 kostka bulionu warzywnego
- gałka muszkatołowa
- sól
- pieprz
- tłuszcz do formy
Sposób przygotowania
1. Ziemniaki ugotuj. Odcedź, utrzyj z serem, mlekiem i 1/4 kostki masła. Farsz przypraw solą, pieprzem i gałką.
2. Kapustę oczyść, wytnij głąb, zdejmij 12 liści. Włóż je na 2 minuty do wrzącej wody. Wyjmij, osusz. Rozłóż na nich po porcji farszu ziemniaczanego. Zwiń, formując okrągłe gołąbki. Ułóż je ciasno w garnku. Na każdym połóż po kawałeczku pozostałego masła. Kostkę bulionową rozpuść w 1 szkl. wrzątku. Podlej gołąbki. Zapiekaj je 20 min w 175 st. Podawaj np. z sosem grzybowym.