Kulki mielone po turecku

Przepis na prosty obiad

Składniki:

  • pół kg mieszanego mielonego mięsa
  • cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • półtorej łyżki bułki tartej
  • jajko
  • sól, pieprz
  • po łyżeczce mielonego kminku i słodkiej papryki
  • łyżeczka ostrej musztardy
  • 2 łyżki oleju
  • pół litra jogurtu naturalnego
  • 2 łyżki mąki
  • 2 łyżki posiekanej mięty
  • łyżka posiekanej natki
  • 3 łyżki posiekanej dymki

Reklama

Przygotowanie:


1. Cebulę i czosnek posiekaj. Mięso, bułkę tartą, jajko, musztardę, cebulę, czosnek i przyprawy wyrób. Z masy uformuj 12-16 kulek. Usmaż na oleju.

2. Jogurt wymieszaj z mąką i 2 łyżkami wody, dodaj miętę i natkę, wymieszaj, przypraw. Kulki zdejmij, na patelnię wlej sos. Zagotuj, przypraw. Sosem polej kulki. Posyp dymką.

Chwila dla Ciebie
Dowiedz się więcej na temat: Mielone po turecku | przepis | Platforma Obywatelska

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje