Kurczak duszony z ziemniakami

Gotowy w godzinę.

Składniki:

  • cały kurczak
  • 6 ziemniaków
  • cytryna
  • główka czosnku
  • świeży rozmaryn
  • dymka
  • szklanka białego wina
  • przyprawa do kurczaka
  • olej
  • sól, pieprz

Przygotowanie:

1. Kurczaka oczyść, umyj, ostrym nożem podziel na części, zdejmij skórę. Ziemniaki obierz, pokrój w ćwiartki. Z czosnku zdejmij wierzchnią skórkę, przekrój wzdłuż całą główkę. Cytrynę pokrój w plastry.

Reklama

2. Mięso natrzyj przyprawą do kurczaka. Na patelni rozgrzej olej. Smaż kurczaka na złoto z każdej strony, przełóż do żeliwnego garnka. Na tej samej patelni podsmaż chwilę ziemniaki z cytryną, włóż do garnka z mięsem, dodaj czosnek, dymkę. Na wierzchu układaj gałązki rozmarynu. Całość zalej winem, dolej drugie tyle wody, duś pod przykryciem 40 minut.



Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje