Latem pokochaj warzywa

Lato to czas nie tylko owoców, ale także świeżych, kolorowych i bardzo zdrowych warzyw.

Odchudzaj się z sałatą

Reklama

Zielone główki sałaty kojarzą się ze słońcem i letnią pogodą. Teraz możemy cieszyć się świeżymi, młodziutkimi listkami tego warzywa. Jest bardzo mało kaloryczne i posiada mnóstwo cennych witamin i minerałów, takich jak witamina A, C, D, B9 i E, kwas foliowy, żelazo, magnez, wapń, a także potas.

W skład sałaty wchodzą również antyoksydanty, np. karotenoidy, polifenolokwasy czy flawonoidy, które wspomagają układ krążenia i stanowią osłonę przed wolnymi rodnikami. Sałata ma także wiele innych pozytywnych dla organizmu właściwości: wspomaga procesy trawienia, działa odkwaszająco, zapobiega nowotworowi okrężnicy oraz spowalnia procesy starzenia się skóry. Poza tym wspomaga funkcjonowanie układu nerwowego, a także (dzięki witaminie A) dba o nasz wzrok.

Sałata jest głównym składnikiem wielu diet odchudzających, a to dlatego, że 93 % tego warzywa to woda. Stosuje się ją jako bazę do różnego rodzaju zdrowych i pożywnych sałatek, ale świetnie nadaje się także do przybierania i ozdabiania np. dań mięsnych.

Sezon ogórkowy

Ogórki są niezastąpione - nie ma drugiego warzywa o tak świeżym smaku i zapachu. Składają się głównie z wody (ok. 96 %), ich wartość odżywcza jest niewielka, ale za to w ich skład wchodzi wiele związków o charakterze zasadowym, dzięki którym zajadanie tych warzyw korzystnie wpływa na procesy trawienne i odkwasza organizm.

Udowodniono wiele zdrowotnych właściwości ogórków: wypłukują z organizmu kwas moczowy, poprawiają apetyt i wzrasta dzięki nim przyswajalność wielu cennych substancji. Poza tym pomagają w leczeniu cukrzycy, schorzeń nerek i wątroby.

Ogórki znalazły szerokie zastosowanie w przemyśle kosmetycznym. Wszystkim kobietom znane są na pewno maseczki ogórkowe, które rozjaśniają cerę, tuszują niedoskonałości skóry, likwidują cienie pod oczami i opuchliznę na powiekach. Dzięki nim skóra staje się jędrna, wygładzona i oczyszczona.

Pomidory - warzywa czy owoce?

Od wielu lat trwają spory o to, czy pomidory należy klasyfikować jako owoce czy warzywa. Na podstawie ich zastosowań kulinarnych uważa się, że są warzywami, ale biorąc pod uwagę badania botaniczne należy uznawać je za owoce.

Pomidory to skarbnica wielu cennych dla organizmu substancji: witamin (K, C, PP, B1, B2, B6), kwasów (foliowego, pantotenowego, szczawiowego), a także magnezu, potasu, sodu, wapnia, żelaza, miedzi, fosforu i wielu innych. W skład pomidorów wchodzi także bardzo ceniony likopen, który zapobiega wielu nowotworom i chorobom serca.

Żaden szef kuchni nie może obejść się w swoim królestwie bez pomidorów. Są one składnikami wielu zup, sałatek, kanapek i sosów. Poza tym pomidory przetwarza się na przeciery, zdrowe soki i koncentraty.

Wartościowa cukinia

Od kilkunastu lat dużą popularnością w Polsce cieszy się cukinia. Jest to warzywo z rodziny dyniowatych zawierające bardzo dużo cennych witamin i minerałów. W cukinii zawarte są m.in. A, C, B1, B2, B3, B6, a także karoten, potas, wapń i żelazo.

Cukinia wzmacnia odporność naszego organizmu i chroni przed nowotworami, ale znana jest przede wszystkim ze swoich właściwości odchudzających. Dzieje się tak dlatego, że to warzywo ma bardzo mało kalorii, a poza tym wpływa korzystnie na układ trawienia i odkwasza organizm. Stwierdzono także , że cukinia działa pozytywnie na układ krążenia, a w jej miąższu nie odkładają się szkodliwe metale ciężkie.

Bukiet z kalafiora

Z uwagi na swój skład chemiczny kalafior jest uważany za jedno z najcenniejszych warzyw. Zawiera witaminy (C, K, B1, B2, B6), kwasy (nikotynowy i pantotenowy), a także żelazo, wapń, magnez, potas, jod, fosfor i mangan. W jego skład wchodzą również olejki eteryczne, które powodują charakterystyczny, nieprzyjemny zapach w czasie gotowania.

Kalafior, tak jak wiele warzyw, ma dobroczynny wpływ na ludzkie zdrowie. Dowiedziono jego właściwości przeciwrakowe, poza tym kalafior zwiększa zdolność wątroby do niwelowania toksycznych substancji, a także chroni przed reumatyzmem. Ze względu na bardzo niską zawartość kalorii, świetnie nada się jako składnik przeróżnych diet odchudzających. Kalafior stosuje się jako dodatek do zup i sałatek, ale można podawać go jakie danie główne - ugotowany i serwowany z bułką tartą lub sosem serowym.

Katarzyna Kubicka

Dowiedz się więcej na temat: układ | owoce | żelazo | cukinia | kalafior | warzywa

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje