Lato zamknięte w słoiku

Lato w pełni. Zmęczeni długą zimą i zdecydowanie za krótką wiosną z niecierpliwością czekamy na pierwsze świeże owoce i warzywa. Korzystamy z dobrodziejstw natury na całego wiedząc, że lato nie potrwa wiecznie i znów przyjdzie nam niecierpliwie wypatrywać wiosny.

Bogactwo smaków i witamin

Świeże owoce i warzywa to prawdziwa kopalnia witamin i mikroelementów. Najlepiej spożywać je na surowo i korzystać ze zbawiennego wpływu na nasze zdrowie i urodę aktywnych enzymów w nich zawartych. A gdyby tak zatrzymać czas i bogactwo smaków i składników odżywczych zamknąć w słoiczkach na dłużej?

Warto robić przetwory

Reklama

Nasze babcie nie wyobrażały sobie lata bez porządnej porcji przetworów. Gdy tylko pojawiały się świeże maliny i truskawki przyrządzały z nich domowe dżemy i konfitury, kisiły ogórki, marynowały paprykę. Nasze mamy szykowały przetwory zdecydowanie rzadziej, w sklepie pojawiły się gotowe słoiczki, a czas to pieniądz! A dziś? Przetwory zdecydowanie wracają do łask, ba! domowe słoiczki stały się modne! Oto proste sposoby, by smaki lata zostały z nami na dłużej!

Co? Pomidor!

Pomidor to prawdziwa kopalnia witamin i mikroelementów - magnez, żelazo, wapń, potas, witaminy A, B1, B2, B3 i dużo, dużo więcej! Pomidor chroni naszą skórę przed szkodliwym wpływem promieniowania UVA i UVB oraz zapobiega przedwczesnemu starzeniu! Chcesz dłużej wyglądać młodo i bez uszczerbku na zdrowiu korzystać z kąpieli słonecznych?

Ostry dżem pomidorowy

Składniki:

  • 2kg dojrzałych, mięsistych pomidorów
  • 2 łyżeczki oliwy
  • 2 ząbki czosnku
  • łyżeczka drobno posiekanego, świeżego imbiru
  • ostra papryczka chilli
  • ½ szklanki brązowego cukru
  • sok wyciśnięty z dwóch limonek

Przygotowanie:

1. Pomidory sparz, obierz ze skorki. Pokrój w cząstki. Posiekaj papryczkę chilli (jeśli lubisz ostre potrawy, nie usuwaj pestek). 

2. Rozgrzej oliwę w głębokim rondlu. Wrzuć czosnek przeciśnięty przez praskę i imbir. Smaż minutę. Dodaj pomidory, papryczkę chilli, cukier i sok z limonek. Zagotuj, mieszając, aby cukier się dokładnie rozpuścił.

3. Zredukuj ogień i gotuj dżem ok. 60 minut, aż zacznie gęstnieć. Gorący przełóż do wyparzonych słoików. Zakręć, odwróć do góry dnem i zostaw, aby wystygł.

Słodko – pikantny sos pomidorowy

Składniki:

  • 1 i ½ kg dojrzałych pomidorów
  • 2 i ½ szklanki białego octu winnego
  • ½ szklanki rodzynek
  • duża cebula z
  • ząbek czosnku
  • łyżka soli
  • 4 goździki
  • ½ łyżeczki pieprzu cayenne
  • 1 i 1/3 szklanki cukru pudru

Przygotowanie:

1. Pomidory sparz, obierz ze skorki i drobno pokrój. Obierz i posiekaj cebulę oraz ząbek czosnku. Przełóż wszystko do dużego rondla. Dodaj pozostałe składniki z wyjątkiem cukru pudru.  

2. Zagotuj pomidory, mieszając. Następnie gotuj na małym ogniu ok. 90 minut, od czasu do czasu mieszając, aż pomidory rozpadną się i zgęstnieją. Dodaj cukier puder i mieszaj, aby dokładnie się rozpuścił. Gotuj jeszcze 20-25 minut (często mieszaj), aby sos zgęstniał. 

3. Przełóż gorący sos do wyparzonych słoików i dokładnie zakręć. Przechowuj do 3 miesięcy, a po otwarciu trzymaj słoiki w lodowce.

Idziemy na jagody

Lipiec to miesiąc jagód. Niestety wysyp tych pysznych owoców trwa krótko, a szkoda, bo jagody to prawdziwa witaminowa bomba. Znajdziemy w nich witaminy z grupy B, magnez, fosfor, żelazo potas i witaminę C. Jagody walczą z wolnymi rodnikami, są świetnymi antyutleniaczami, chronią nasze oczy, a poza tym smakują chyba wszystkim!

Konfitura z owoców jagodowych

Składniki:

  • 500g dowolnych owoców jagodowych (czarnych jagód, malin, czarnych porzeczek)
  • łyżeczka skórki startej z cytryny
  • ¼ szklanki soku z cytryny
  • 1 i ½ szklanki białego cukru

Przygotowanie:

1. Owoce oczyść z łodyżek i szypułek, opłucz i osusz na papierowym ręczniku. 

2. Przełóż do rondla, dodaj cukier. Gotuj na małym ogniu, mieszając, aż owoce zaczną się rozpadać i wyparuje część płynu (30 minut).

3. Dodaj sok i skórkę cytrynową. Zagotuj.

4. Przełóż gorący dżem do wyparzonych słoików. Zakręć, odwróć do góry dnem na 2 minuty, po czym z powrotem ustaw wieczkiem do góry i odstaw, aby ostygły.

Winogrona od serca

Pięknie wyglądają i jeszcze lepiej smakują. Winogrona pokocha nasze serce - te owoce pomagają obniżyć ciśnienie zmniejszając ryzyko chorób serca i cukrzycy. Zawierają cały arsenał składników mineralnych oraz witaminy A, D i B 12. Po winogrona jak najczęściej powinny sięgać kobiety, to świetne źródło magnezu oraz żelaza.

Galaretka z ciemnych winogron

Składniki:

  • 1kg dojrzałych, dorodnych winogron
  • 2 szklanki białego cukru
  • ½ szklanki soku wyciśniętego z cytryny

Przygotowanie:

1. Winogrona dokładnie umyj, oderwij od łodyżek, wrzuć do dużego rondla. Zacznij podgrzewać na małym ogniu. Rozgnieć je z grubsza tłuczkiem do ziemniaków. Przykryj i gotuj 5 minut. 

2. Wylej masę owocową na sito, umieść je na garnku i pozwól, aby przez 2 godziny sok ściekał do garnka. Od czasu do czasu dociskaj pulpę. Powinnaś uzyskać 300 ml soku. 

3. Dodaj do soku winogronowego sok z cytryny i cukier. Podgrzej, mieszając, aby cukier się rozpuścił. Zagotuj i zmniejsz ogień. Gotuj ok. 20 minut lub aż kropla pozostawiona na łyżce zacznie tężeć. 

4. Przelej galaretkę do wyparzonego słoika, zakręć i odstaw, aby wystygła. Nasza rada: Łatwiej tężeją winogrona z pestkami. Jeśli użyjesz bezpestkowych, powinnaś pod koniec gotowania dodać łyżkę substancji żelującej (np. Żelfix, Dr Oetker).

Ogórek nie lubi towarzystwa

I warto to zapamiętać! Najczęściej spożywamy go w duecie z pomidorem, niestety bogaty w askorbinazę ogórek niszczy składniki odżywcze, w które tak zasobny jest jego towarzysz. Rada? Ogórek to doskonałe warzywo do spożywania solo, świetnie odkwasza organizm, w większości składa się z wody, do woli więc mogą cieszyć się jego smakiem osoby na diecie.

Pikle z ogórków

Składniki:

  • 2kg ogórków
  • 2 gałązki kopru do kiszenia

Marynata:

  • 3 szklanki wody (może być więcej, jeśli uznasz, że zalewa jest za ostra)
  • szklanka octu winnego
  • szklanka cukru
  • 2 łyżeczki soli (najlepiej grubej)
  • łyżka gorczycy
  • 3 - 4 liście laurowe Łyżeczka ziela angielskiego

Przygotowanie:

1. Ogórki umyj i pokrój w grube plastry. Ułóż je w wyparzonych słoikach. Koper opłucz, pokrój i dodaj do ogórków. 

2. Do garnka wlej wodę i ocet winny. Dodaj pozostałe składniki marynaty. Zagotuj, po czym odstaw, aby marynata trochę ostygła. 

3. Zalej ciepłą marynatą ogórki. Zakręć słoiki. Wstaw do dużego garnka z wodą, podgrzewaj na małym ogniu. Gotuj 5-7 minut, aby zawartość się zapasteryzowała. Zostaw w garnku, aż słoiki całkowicie wystygną.

Ogórki kiszone w estragonie

Składniki:

  • 2kg małych ogórków
  • 8 liści selera
  • 8 liści winogron
  • cebula
  • 150 g korzenia chrzanu
  • 6 - 8 gałązek świeżego estragonu
  • ¼ szklanki ziaren gorczycy
  • ½ szklanki grubej soli

Przygotowanie:

1. Umyj i osusz ogórki oraz liście. Obierz i pokrój cebulę i chrzan. Przygotuj trzylitrowy słój. Na dnie ułóż połowę liści winogron. Wypełnij słój ogórkami. Między warstwy ogórków wkładaj kolejno liście selera, cebulę, chrzan, estragon i ziarna gorczycy. Na koniec ułóż resztę liści winogron. 

2. Do dużego garnka wlej 1/2 litra wody, wsyp sól. Podgrzej, aby sól się rozpuściła, dodaj 1,4 litra zimnej wody i wymieszaj. Zalej ogórki solanką. Nadmiar płynu wlej do torebki, szczelnie zamknij i ułóż na ogórkach, aby je dobrze docisnąć.

3. Umieść słój w ciepłym miejscu (22-23 st.C) na 2-3 tygodnie, aby ogórki sfermentowały. 

4. Przelej solankę ze słoja do rondla, gotuj 5 minut, zdejmując z wierzchu piankę. Przełóż ogórki do wyparzonych słoików, dodaj trochę świeżego chrzanu, estragonu i gorczycy. Zalej ogórki gorącą solanką, zakręć słoiki. Zapasteryzuj, gotując słoiki w dużym garnku przez 10-15 minut. Zostaw w wodzie, aby wystygły. W chłodnym miejscu przetrwają nawet rok.

Papryka – sojuszniczka i rekordzistka!

Rekordowa ilość witaminy C w jednym warzywie, żelazo, magnez, witaminy z grupy B i kwas foliowy. Papryka to prawdziwa kopalnia składników odżywczych w trzech wariantach do wyboru! Papryka czerwona - dba o nasze oczy, powstrzymuje procesy starzenia się organizmu, chroni skórę. Papryka zielona - zawiera ogromne ilości kwasu foliowego i witaminy E, polecana jest szczególnie kobietom w ciąży. Papryka żółta - antyutleniacz i doskonałe źródło luteiny, która chroni i wzmacnia oczy.

Sałatka ze słodkiej i ostrej papryki

Składniki:

  • 4 czerwone papryki słodkie
  • 4 długie papryczki chilli
  • 2 cebule
  • 4 pomidory
  • 2 łyżki oliwy lub oleju
  • 2/3 szklanki brązowego cukru
  • ½ szklanki octu jabłkowego
  • ½ łyżeczki soli

Przygotowanie:

1. Obierz cebule i pokrój je w krążki. Z papryk usuń gniazda nasienne. Chilli drobno posiekaj, słodkie papryki podziel na ćwiartki i pokrój w paski. Sparz, obierz i posiekaj pomidory.  

2. Rozgrzej olej w rondlu. Wrzuć cebulę i smaż, mieszając, 5 minut. Dodaj pomidory, papryczki chilli, cukier, ocet jabłkowy i sól. Zagotuj, po czym zmniejsz ogień i gotuj 15 minut, mieszając od czasu do czasu. 

3. Rozgrzej patelnię grillową. Opiecz na niej ćwiartki słodkiej papryki, aby skorka zbrązowiała i dała się zdjąć (5 minut). Przełóż papryki do plastikowej torby, zamknij i odłóż na 5 minut (dzięki temu łatwiej zdejmiesz skórkę). Zdejmij skórkę, pokrój paprykę na cienkie paski.  

4. Dodaj upieczoną paprykę do podduszonych warzyw i gotuj na małym ogniu ok. 45 minut (nie przykrywaj, od czasu do czasu mieszaj). Przełóż gorącą sałatkę do wyparzonych słoików.

Marynowana mieszanka warzyw

Składniki:

  • 3 papryki - czerwona, zielona i żółta
  • 2 cukinie
  • 2 małe bakłażany
  • 8 kapeluszy pieczarek (jeśli są duże, należy je przekroić na pół)
  • oliwa
  • trzy ząbki czosnku

Marynata

  • szklanka oliwy
  • 2/3 szklanki soku wyciśniętego z cytryny
  • skórka starta z dwóch cytryn
  • 2 łyżki listków natki pietruszki
  • 4 gałązki tymianku
  • drobno pokrojona papryczka chilli

Przygotowanie:

1. Usuń z papryk gniazda nasienne. Pokrój papryki na spore kawałki. Pokrój w cienkie plastry cukinie oraz bakłażany.  

2. Rozgrzej patelnię grillową. Podpiecz warzywa i pieczarki z obu stron (po 2-4 minuty).  

3. Ułóż warzywa w słoikach warstwami. Dodaj pokrojony w plasterki czosnek.  

4. Wymieszaj wszystkie składniki marynaty. Zalej marynatą warzywa w słoikach. Zakręć i wstaw do lodówki. Przetrwają przynajmniej tydzień.

Królowa owoców

Pochodzi z Chin i jest wielką witaminową bombą! Nazywana królową owoców brzoskwinia to prawdziwa kopalnia witamin z grupy B. Zawiera również magnez, żelazo, fosfor, kwas foliowy i niacytynę. Mało? Ten owoc chroni przed anemią i pobudza produkcję czerwonych krwinek. Jedzmy na zdrowie!

Konfitura brzoskwiniowa

Składniki:

  • 1 kg dojrzałych brzoskwiń
  • łyżka soku wyciśniętego z cytryny
  • 800 g cukru
  • ¼ szklanki wody

Przygotowanie:

1. Brzoskwinie umyj, usuń z nich pestki i pokój na ćwiartki. Przełóż do garnka z grubym dnem. Dodaj sok cytrynowy i cukier, wlej wodę.  

2. Gotuj owoce 30 minut, mieszając często. Owoce powinny zgęstnieć. W trakcie gotowania usuwaj pianę, która pojawi się na powierzchni.  

3. Przełóż konfiturę do wyparzonych słoików, zakręć i odwróć do góry dnem. Zostaw tak, aż konfitura wystygnie.

Stary, ale jary!

Seler naciowy uważany jest za jedno z najstarszych warzyw świata. Jednocześnie przypisuje się mu mnóstwo właściwości leczniczych. Ma on najwięcej fosforu z wszystkich warzyw korzeniowych, zawiera cynk, wapń oraz potas.

Pikle z selera naciowego

Składniki:

  • 6 łodyg selera
  • duża czerwona cebula
  • 2 szklanki octu winnego
  • szklanka cukru
  • łyżeczka nasion gorczycy
  • ¼ łyżeczki kurkumy
  • 2 liście laurowe
  • łyżeczka ziaren czarnego pieprzu
  • łyżeczka soli

Przygotowanie

1. Obierz cebulę i pokrój ją w cienkie krążki. Łodygi selera pokrój w cienkie słupki. 

2. Zagotuj niewielką ilość wody, posól ją i wrzuć kawałki selera oraz cebulę. Gotuj 3 minuty, po czym odcedź warzywa. 

3. Na marynatę dodaj do octu winnego cukier, gorczycę, ziarna pieprzu, kurkumę i liście laurowe. Gotuj 3 minuty, mieszając, aby cukier się rozpuścił. Dodaj seler i cebulę, gotuj 2 minuty. Zdejmij z ognia.  

4. Przełóż gorące pikle wraz z zalewą do gorących, wyparzonych słoików. Dokładnie zakręć i schłodź do temperatury pokojowej. Podawaj do zimnych mięs.

Marynujmy, kiśmy i pasteryzujmy na zdrowie! Gotowe słoiczki z ulubionymi przetworami przeniosą nas w ciepłe, letnie dni nawet, gdy za oknem na dobre rozgości się zima.  









Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje