Lato zamknięte w słoiku

Lato w pełni. Zmęczeni długą zimą i zdecydowanie za krótką wiosną z niecierpliwością czekamy na pierwsze świeże owoce i warzywa. Korzystamy z dobrodziejstw natury na całego wiedząc, że lato nie potrwa wiecznie i znów przyjdzie nam niecierpliwie wypatrywać wiosny.

Lato to idealny czas na przyrządzenie pysznych przetworów na zimę!
Lato to idealny czas na przyrządzenie pysznych przetworów na zimę!123RF/PICSEL

Bogactwo smaków i witamin

Świeże owoce i warzywa to prawdziwa kopalnia witamin i mikroelementów. Najlepiej spożywać je na surowo i korzystać ze zbawiennego wpływu na nasze zdrowie i urodę aktywnych enzymów w nich zawartych. A gdyby tak zatrzymać czas i bogactwo smaków i składników odżywczych zamknąć w słoiczkach na dłużej?

Warto robić przetwory

Nasze babcie nie wyobrażały sobie lata bez porządnej porcji przetworów. Gdy tylko pojawiały się świeże maliny i truskawki przyrządzały z nich domowe dżemy i konfitury, kisiły ogórki, marynowały paprykę. Nasze mamy szykowały przetwory zdecydowanie rzadziej, w sklepie pojawiły się gotowe słoiczki, a czas to pieniądz! A dziś? Przetwory zdecydowanie wracają do łask, ba! domowe słoiczki stały się modne! Oto proste sposoby, by smaki lata zostały z nami na dłużej!

Co? Pomidor!

Pomidor to prawdziwa kopalnia witamin i mikroelementów - magnez, żelazo, wapń, potas, witaminy A, B1, B2, B3 i dużo, dużo więcej! Pomidor chroni naszą skórę przed szkodliwym wpływem promieniowania UVA i UVB oraz zapobiega przedwczesnemu starzeniu! Chcesz dłużej wyglądać młodo i bez uszczerbku na zdrowiu korzystać z kąpieli słonecznych?

Ostry dżem pomidorowy

Składniki:

  • 2kg dojrzałych, mięsistych pomidorów
  • 2 łyżeczki oliwy
  • 2 ząbki czosnku
  • łyżeczka drobno posiekanego, świeżego imbiru
  • ostra papryczka chilli
  • ½ szklanki brązowego cukru
  • sok wyciśnięty z dwóch limonek

Przygotowanie:

1. Pomidory sparz, obierz ze skorki. Pokrój w cząstki. Posiekaj papryczkę chilli (jeśli lubisz ostre potrawy, nie usuwaj pestek). 

2. Rozgrzej oliwę w głębokim rondlu. Wrzuć czosnek przeciśnięty przez praskę i imbir. Smaż minutę. Dodaj pomidory, papryczkę chilli, cukier i sok z limonek. Zagotuj, mieszając, aby cukier się dokładnie rozpuścił.

3. Zredukuj ogień i gotuj dżem ok. 60 minut, aż zacznie gęstnieć. Gorący przełóż do wyparzonych słoików. Zakręć, odwróć do góry dnem i zostaw, aby wystygł.

Dżem na bazie pomidorów? To możliwe!
Dżem na bazie pomidorów? To możliwe!123RF/PICSEL

Słodko – pikantny sos pomidorowy

Składniki:

  • 1 i ½ kg dojrzałych pomidorów
  • 2 i ½ szklanki białego octu winnego
  • ½ szklanki rodzynek
  • duża cebula z
  • ząbek czosnku
  • łyżka soli
  • 4 goździki
  • ½ łyżeczki pieprzu cayenne
  • 1 i 1/3 szklanki cukru pudru

Przygotowanie:

1. Pomidory sparz, obierz ze skorki i drobno pokrój. Obierz i posiekaj cebulę oraz ząbek czosnku. Przełóż wszystko do dużego rondla. Dodaj pozostałe składniki z wyjątkiem cukru pudru.  

2. Zagotuj pomidory, mieszając. Następnie gotuj na małym ogniu ok. 90 minut, od czasu do czasu mieszając, aż pomidory rozpadną się i zgęstnieją. Dodaj cukier puder i mieszaj, aby dokładnie się rozpuścił. Gotuj jeszcze 20-25 minut (często mieszaj), aby sos zgęstniał. 

3. Przełóż gorący sos do wyparzonych słoików i dokładnie zakręć. Przechowuj do 3 miesięcy, a po otwarciu trzymaj słoiki w lodowce.

Sos pomidorowy pasuje do wielu dań
Sos pomidorowy pasuje do wielu dań123RF/PICSEL

Idziemy na jagody

Lipiec to miesiąc jagód. Niestety wysyp tych pysznych owoców trwa krótko, a szkoda, bo jagody to prawdziwa witaminowa bomba. Znajdziemy w nich witaminy z grupy B, magnez, fosfor, żelazo potas i witaminę C. Jagody walczą z wolnymi rodnikami, są świetnymi antyutleniaczami, chronią nasze oczy, a poza tym smakują chyba wszystkim!

Konfitura z owoców jagodowych

Składniki:

  • 500g dowolnych owoców jagodowych (czarnych jagód, malin, czarnych porzeczek)
  • łyżeczka skórki startej z cytryny
  • ¼ szklanki soku z cytryny
  • 1 i ½ szklanki białego cukru

Przygotowanie:

1. Owoce oczyść z łodyżek i szypułek, opłucz i osusz na papierowym ręczniku. 

2. Przełóż do rondla, dodaj cukier. Gotuj na małym ogniu, mieszając, aż owoce zaczną się rozpadać i wyparuje część płynu (30 minut).

3. Dodaj sok i skórkę cytrynową. Zagotuj.

4. Przełóż gorący dżem do wyparzonych słoików. Zakręć, odwróć do góry dnem na 2 minuty, po czym z powrotem ustaw wieczkiem do góry i odstaw, aby ostygły.

Przetwory z jagód najlepiej smakują zimą
Przetwory z jagód najlepiej smakują zimą123RF/PICSEL

Winogrona od serca

Pięknie wyglądają i jeszcze lepiej smakują. Winogrona pokocha nasze serce - te owoce pomagają obniżyć ciśnienie zmniejszając ryzyko chorób serca i cukrzycy. Zawierają cały arsenał składników mineralnych oraz witaminy A, D i B 12. Po winogrona jak najczęściej powinny sięgać kobiety, to świetne źródło magnezu oraz żelaza.

Galaretka z ciemnych winogron

Składniki:

  • 1kg dojrzałych, dorodnych winogron
  • 2 szklanki białego cukru
  • ½ szklanki soku wyciśniętego z cytryny

Przygotowanie:

1. Winogrona dokładnie umyj, oderwij od łodyżek, wrzuć do dużego rondla. Zacznij podgrzewać na małym ogniu. Rozgnieć je z grubsza tłuczkiem do ziemniaków. Przykryj i gotuj 5 minut. 

2. Wylej masę owocową na sito, umieść je na garnku i pozwól, aby przez 2 godziny sok ściekał do garnka. Od czasu do czasu dociskaj pulpę. Powinnaś uzyskać 300 ml soku. 

3. Dodaj do soku winogronowego sok z cytryny i cukier. Podgrzej, mieszając, aby cukier się rozpuścił. Zagotuj i zmniejsz ogień. Gotuj ok. 20 minut lub aż kropla pozostawiona na łyżce zacznie tężeć. 

4. Przelej galaretkę do wyparzonego słoika, zakręć i odstaw, aby wystygła. Nasza rada: Łatwiej tężeją winogrona z pestkami. Jeśli użyjesz bezpestkowych, powinnaś pod koniec gotowania dodać łyżkę substancji żelującej (np. Żelfix, Dr Oetker).

Winogrona - bogactwo witamin w walce o zdrowe serce
Winogrona - bogactwo witamin w walce o zdrowe serce123RF/PICSEL

Ogórek nie lubi towarzystwa

I warto to zapamiętać! Najczęściej spożywamy go w duecie z pomidorem, niestety bogaty w askorbinazę ogórek niszczy składniki odżywcze, w które tak zasobny jest jego towarzysz. Rada? Ogórek to doskonałe warzywo do spożywania solo, świetnie odkwasza organizm, w większości składa się z wody, do woli więc mogą cieszyć się jego smakiem osoby na diecie.

Pikle z ogórków

Składniki:

  • 2kg ogórków
  • 2 gałązki kopru do kiszenia

Marynata:

  • 3 szklanki wody (może być więcej, jeśli uznasz, że zalewa jest za ostra)
  • szklanka octu winnego
  • szklanka cukru
  • 2 łyżeczki soli (najlepiej grubej)
  • łyżka gorczycy
  • 3 - 4 liście laurowe Łyżeczka ziela angielskiego

Przygotowanie:

1. Ogórki umyj i pokrój w grube plastry. Ułóż je w wyparzonych słoikach. Koper opłucz, pokrój i dodaj do ogórków. 

2. Do garnka wlej wodę i ocet winny. Dodaj pozostałe składniki marynaty. Zagotuj, po czym odstaw, aby marynata trochę ostygła. 

3. Zalej ciepłą marynatą ogórki. Zakręć słoiki. Wstaw do dużego garnka z wodą, podgrzewaj na małym ogniu. Gotuj 5-7 minut, aby zawartość się zapasteryzowała. Zostaw w garnku, aż słoiki całkowicie wystygną.

Zamiast pikli możesz przygotować kiszone ogórki w całości
Zamiast pikli możesz przygotować kiszone ogórki w całości 123RF/PICSEL

Ogórki kiszone w estragonie

Składniki:

  • 2kg małych ogórków
  • 8 liści selera
  • 8 liści winogron
  • cebula
  • 150 g korzenia chrzanu
  • 6 - 8 gałązek świeżego estragonu
  • ¼ szklanki ziaren gorczycy
  • ½ szklanki grubej soli

Przygotowanie:

1. Umyj i osusz ogórki oraz liście. Obierz i pokrój cebulę i chrzan. Przygotuj trzylitrowy słój. Na dnie ułóż połowę liści winogron. Wypełnij słój ogórkami. Między warstwy ogórków wkładaj kolejno liście selera, cebulę, chrzan, estragon i ziarna gorczycy. Na koniec ułóż resztę liści winogron. 

2. Do dużego garnka wlej 1/2 litra wody, wsyp sól. Podgrzej, aby sól się rozpuściła, dodaj 1,4 litra zimnej wody i wymieszaj. Zalej ogórki solanką. Nadmiar płynu wlej do torebki, szczelnie zamknij i ułóż na ogórkach, aby je dobrze docisnąć.

3. Umieść słój w ciepłym miejscu (22-23 st.C) na 2-3 tygodnie, aby ogórki sfermentowały. 

4. Przelej solankę ze słoja do rondla, gotuj 5 minut, zdejmując z wierzchu piankę. Przełóż ogórki do wyparzonych słoików, dodaj trochę świeżego chrzanu, estragonu i gorczycy. Zalej ogórki gorącą solanką, zakręć słoiki. Zapasteryzuj, gotując słoiki w dużym garnku przez 10-15 minut. Zostaw w wodzie, aby wystygły. W chłodnym miejscu przetrwają nawet rok.

Kiszone ogórki są wyjątkowo zdrowe!
Kiszone ogórki są wyjątkowo zdrowe!123RF/PICSEL

Papryka – sojuszniczka i rekordzistka!

Rekordowa ilość witaminy C w jednym warzywie, żelazo, magnez, witaminy z grupy B i kwas foliowy. Papryka to prawdziwa kopalnia składników odżywczych w trzech wariantach do wyboru! Papryka czerwona - dba o nasze oczy, powstrzymuje procesy starzenia się organizmu, chroni skórę. Papryka zielona - zawiera ogromne ilości kwasu foliowego i witaminy E, polecana jest szczególnie kobietom w ciąży. Papryka żółta - antyutleniacz i doskonałe źródło luteiny, która chroni i wzmacnia oczy.

Sałatka ze słodkiej i ostrej papryki

Składniki:

  • 4 czerwone papryki słodkie
  • 4 długie papryczki chilli
  • 2 cebule
  • 4 pomidory
  • 2 łyżki oliwy lub oleju
  • 2/3 szklanki brązowego cukru
  • ½ szklanki octu jabłkowego
  • ½ łyżeczki soli

Przygotowanie:

1. Obierz cebule i pokrój je w krążki. Z papryk usuń gniazda nasienne. Chilli drobno posiekaj, słodkie papryki podziel na ćwiartki i pokrój w paski. Sparz, obierz i posiekaj pomidory.  

2. Rozgrzej olej w rondlu. Wrzuć cebulę i smaż, mieszając, 5 minut. Dodaj pomidory, papryczki chilli, cukier, ocet jabłkowy i sól. Zagotuj, po czym zmniejsz ogień i gotuj 15 minut, mieszając od czasu do czasu. 

3. Rozgrzej patelnię grillową. Opiecz na niej ćwiartki słodkiej papryki, aby skorka zbrązowiała i dała się zdjąć (5 minut). Przełóż papryki do plastikowej torby, zamknij i odłóż na 5 minut (dzięki temu łatwiej zdejmiesz skórkę). Zdejmij skórkę, pokrój paprykę na cienkie paski.  

4. Dodaj upieczoną paprykę do podduszonych warzyw i gotuj na małym ogniu ok. 45 minut (nie przykrywaj, od czasu do czasu mieszaj). Przełóż gorącą sałatkę do wyparzonych słoików.

Papryka to prawdziwa królowa wśród warzyw, żółta chroni nasze oczy!
Papryka to prawdziwa królowa wśród warzyw, żółta chroni nasze oczy!123RF/PICSEL

Marynowana mieszanka warzyw

Składniki:

  • 3 papryki - czerwona, zielona i żółta
  • 2 cukinie
  • 2 małe bakłażany
  • 8 kapeluszy pieczarek (jeśli są duże, należy je przekroić na pół)
  • oliwa
  • trzy ząbki czosnku

Marynata

  • szklanka oliwy
  • 2/3 szklanki soku wyciśniętego z cytryny
  • skórka starta z dwóch cytryn
  • 2 łyżki listków natki pietruszki
  • 4 gałązki tymianku
  • drobno pokrojona papryczka chilli

Przygotowanie:

1. Usuń z papryk gniazda nasienne. Pokrój papryki na spore kawałki. Pokrój w cienkie plastry cukinie oraz bakłażany.  

2. Rozgrzej patelnię grillową. Podpiecz warzywa i pieczarki z obu stron (po 2-4 minuty).  

3. Ułóż warzywa w słoikach warstwami. Dodaj pokrojony w plasterki czosnek.  

4. Wymieszaj wszystkie składniki marynaty. Zalej marynatą warzywa w słoikach. Zakręć i wstaw do lodówki. Przetrwają przynajmniej tydzień.

Lato to idealna pora, by przygotować marynowane warzywa na zimę
Lato to idealna pora, by przygotować marynowane warzywa na zimę123RF/PICSEL

Królowa owoców

Pochodzi z Chin i jest wielką witaminową bombą! Nazywana królową owoców brzoskwinia to prawdziwa kopalnia witamin z grupy B. Zawiera również magnez, żelazo, fosfor, kwas foliowy i niacytynę. Mało? Ten owoc chroni przed anemią i pobudza produkcję czerwonych krwinek. Jedzmy na zdrowie!

Konfitura brzoskwiniowa

Składniki:

  • 1 kg dojrzałych brzoskwiń
  • łyżka soku wyciśniętego z cytryny
  • 800 g cukru
  • ¼ szklanki wody

Przygotowanie:

1. Brzoskwinie umyj, usuń z nich pestki i pokój na ćwiartki. Przełóż do garnka z grubym dnem. Dodaj sok cytrynowy i cukier, wlej wodę.  

2. Gotuj owoce 30 minut, mieszając często. Owoce powinny zgęstnieć. W trakcie gotowania usuwaj pianę, która pojawi się na powierzchni.  

3. Przełóż konfiturę do wyparzonych słoików, zakręć i odwróć do góry dnem. Zostaw tak, aż konfitura wystygnie.

Dżem brzoskwiniowy to prawdziwy przysmak
Dżem brzoskwiniowy to prawdziwy przysmak123RF/PICSEL

Stary, ale jary!

Seler naciowy uważany jest za jedno z najstarszych warzyw świata. Jednocześnie przypisuje się mu mnóstwo właściwości leczniczych. Ma on najwięcej fosforu z wszystkich warzyw korzeniowych, zawiera cynk, wapń oraz potas.

Pikle z selera naciowego

Składniki:

  • 6 łodyg selera
  • duża czerwona cebula
  • 2 szklanki octu winnego
  • szklanka cukru
  • łyżeczka nasion gorczycy
  • ¼ łyżeczki kurkumy
  • 2 liście laurowe
  • łyżeczka ziaren czarnego pieprzu
  • łyżeczka soli

Przygotowanie

1. Obierz cebulę i pokrój ją w cienkie krążki. Łodygi selera pokrój w cienkie słupki. 

2. Zagotuj niewielką ilość wody, posól ją i wrzuć kawałki selera oraz cebulę. Gotuj 3 minuty, po czym odcedź warzywa. 

3. Na marynatę dodaj do octu winnego cukier, gorczycę, ziarna pieprzu, kurkumę i liście laurowe. Gotuj 3 minuty, mieszając, aby cukier się rozpuścił. Dodaj seler i cebulę, gotuj 2 minuty. Zdejmij z ognia.  

4. Przełóż gorące pikle wraz z zalewą do gorących, wyparzonych słoików. Dokładnie zakręć i schłodź do temperatury pokojowej. Podawaj do zimnych mięs.

Seler naciowy to świetny materiał na pikle
Seler naciowy to świetny materiał na pikle123RF/PICSEL

Marynujmy, kiśmy i pasteryzujmy na zdrowie! Gotowe słoiczki z ulubionymi przetworami przeniosą nas w ciepłe, letnie dni nawet, gdy za oknem na dobre rozgości się zima.

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas