Lato zamknięte w słoiku
Lato w pełni. Zmęczeni długą zimą i zdecydowanie za krótką wiosną z niecierpliwością czekamy na pierwsze świeże owoce i warzywa. Korzystamy z dobrodziejstw natury na całego wiedząc, że lato nie potrwa wiecznie i znów przyjdzie nam niecierpliwie wypatrywać wiosny.
Bogactwo smaków i witamin
Świeże owoce i warzywa to prawdziwa kopalnia witamin i mikroelementów. Najlepiej spożywać je na surowo i korzystać ze zbawiennego wpływu na nasze zdrowie i urodę aktywnych enzymów w nich zawartych. A gdyby tak zatrzymać czas i bogactwo smaków i składników odżywczych zamknąć w słoiczkach na dłużej?
Warto robić przetwory
Nasze babcie nie wyobrażały sobie lata bez porządnej porcji przetworów. Gdy tylko pojawiały się świeże maliny i truskawki przyrządzały z nich domowe dżemy i konfitury, kisiły ogórki, marynowały paprykę. Nasze mamy szykowały przetwory zdecydowanie rzadziej, w sklepie pojawiły się gotowe słoiczki, a czas to pieniądz! A dziś? Przetwory zdecydowanie wracają do łask, ba! domowe słoiczki stały się modne! Oto proste sposoby, by smaki lata zostały z nami na dłużej!
Co? Pomidor!
Pomidor to prawdziwa kopalnia witamin i mikroelementów - magnez, żelazo, wapń, potas, witaminy A, B1, B2, B3 i dużo, dużo więcej! Pomidor chroni naszą skórę przed szkodliwym wpływem promieniowania UVA i UVB oraz zapobiega przedwczesnemu starzeniu! Chcesz dłużej wyglądać młodo i bez uszczerbku na zdrowiu korzystać z kąpieli słonecznych?
Ostry dżem pomidorowy
Składniki:
- 2kg dojrzałych, mięsistych pomidorów
- 2 łyżeczki oliwy
- 2 ząbki czosnku
- łyżeczka drobno posiekanego, świeżego imbiru
- ostra papryczka chilli
- ½ szklanki brązowego cukru
- sok wyciśnięty z dwóch limonek
Przygotowanie:
1. Pomidory sparz, obierz ze skorki. Pokrój w cząstki. Posiekaj papryczkę chilli (jeśli lubisz ostre potrawy, nie usuwaj pestek).
2. Rozgrzej oliwę w głębokim rondlu. Wrzuć czosnek przeciśnięty przez praskę i imbir. Smaż minutę. Dodaj pomidory, papryczkę chilli, cukier i sok z limonek. Zagotuj, mieszając, aby cukier się dokładnie rozpuścił.
3. Zredukuj ogień i gotuj dżem ok. 60 minut, aż zacznie gęstnieć. Gorący przełóż do wyparzonych słoików. Zakręć, odwróć do góry dnem i zostaw, aby wystygł.
Słodko – pikantny sos pomidorowy
Składniki:
- 1 i ½ kg dojrzałych pomidorów
- 2 i ½ szklanki białego octu winnego
- ½ szklanki rodzynek
- duża cebula z
- ząbek czosnku
- łyżka soli
- 4 goździki
- ½ łyżeczki pieprzu cayenne
- 1 i 1/3 szklanki cukru pudru
Przygotowanie:
1. Pomidory sparz, obierz ze skorki i drobno pokrój. Obierz i posiekaj cebulę oraz ząbek czosnku. Przełóż wszystko do dużego rondla. Dodaj pozostałe składniki z wyjątkiem cukru pudru.
2. Zagotuj pomidory, mieszając. Następnie gotuj na małym ogniu ok. 90 minut, od czasu do czasu mieszając, aż pomidory rozpadną się i zgęstnieją. Dodaj cukier puder i mieszaj, aby dokładnie się rozpuścił. Gotuj jeszcze 20-25 minut (często mieszaj), aby sos zgęstniał.
3. Przełóż gorący sos do wyparzonych słoików i dokładnie zakręć. Przechowuj do 3 miesięcy, a po otwarciu trzymaj słoiki w lodowce.
Idziemy na jagody
Lipiec to miesiąc jagód. Niestety wysyp tych pysznych owoców trwa krótko, a szkoda, bo jagody to prawdziwa witaminowa bomba. Znajdziemy w nich witaminy z grupy B, magnez, fosfor, żelazo potas i witaminę C. Jagody walczą z wolnymi rodnikami, są świetnymi antyutleniaczami, chronią nasze oczy, a poza tym smakują chyba wszystkim!
Konfitura z owoców jagodowych
Składniki:
- 500g dowolnych owoców jagodowych (czarnych jagód, malin, czarnych porzeczek)
- łyżeczka skórki startej z cytryny
- ¼ szklanki soku z cytryny
- 1 i ½ szklanki białego cukru
Przygotowanie:
1. Owoce oczyść z łodyżek i szypułek, opłucz i osusz na papierowym ręczniku.
2. Przełóż do rondla, dodaj cukier. Gotuj na małym ogniu, mieszając, aż owoce zaczną się rozpadać i wyparuje część płynu (30 minut).
3. Dodaj sok i skórkę cytrynową. Zagotuj.
4. Przełóż gorący dżem do wyparzonych słoików. Zakręć, odwróć do góry dnem na 2 minuty, po czym z powrotem ustaw wieczkiem do góry i odstaw, aby ostygły.
Winogrona od serca
Pięknie wyglądają i jeszcze lepiej smakują. Winogrona pokocha nasze serce - te owoce pomagają obniżyć ciśnienie zmniejszając ryzyko chorób serca i cukrzycy. Zawierają cały arsenał składników mineralnych oraz witaminy A, D i B 12. Po winogrona jak najczęściej powinny sięgać kobiety, to świetne źródło magnezu oraz żelaza.
Galaretka z ciemnych winogron
Składniki:
- 1kg dojrzałych, dorodnych winogron
- 2 szklanki białego cukru
- ½ szklanki soku wyciśniętego z cytryny
Przygotowanie:
1. Winogrona dokładnie umyj, oderwij od łodyżek, wrzuć do dużego rondla. Zacznij podgrzewać na małym ogniu. Rozgnieć je z grubsza tłuczkiem do ziemniaków. Przykryj i gotuj 5 minut.
2. Wylej masę owocową na sito, umieść je na garnku i pozwól, aby przez 2 godziny sok ściekał do garnka. Od czasu do czasu dociskaj pulpę. Powinnaś uzyskać 300 ml soku.
3. Dodaj do soku winogronowego sok z cytryny i cukier. Podgrzej, mieszając, aby cukier się rozpuścił. Zagotuj i zmniejsz ogień. Gotuj ok. 20 minut lub aż kropla pozostawiona na łyżce zacznie tężeć.
4. Przelej galaretkę do wyparzonego słoika, zakręć i odstaw, aby wystygła. Nasza rada: Łatwiej tężeją winogrona z pestkami. Jeśli użyjesz bezpestkowych, powinnaś pod koniec gotowania dodać łyżkę substancji żelującej (np. Żelfix, Dr Oetker).
Ogórek nie lubi towarzystwa
I warto to zapamiętać! Najczęściej spożywamy go w duecie z pomidorem, niestety bogaty w askorbinazę ogórek niszczy składniki odżywcze, w które tak zasobny jest jego towarzysz. Rada? Ogórek to doskonałe warzywo do spożywania solo, świetnie odkwasza organizm, w większości składa się z wody, do woli więc mogą cieszyć się jego smakiem osoby na diecie.
Pikle z ogórków
Składniki:
- 2kg ogórków
- 2 gałązki kopru do kiszenia
Marynata:
- 3 szklanki wody (może być więcej, jeśli uznasz, że zalewa jest za ostra)
- szklanka octu winnego
- szklanka cukru
- 2 łyżeczki soli (najlepiej grubej)
- łyżka gorczycy
- 3 - 4 liście laurowe Łyżeczka ziela angielskiego
Przygotowanie:
1. Ogórki umyj i pokrój w grube plastry. Ułóż je w wyparzonych słoikach. Koper opłucz, pokrój i dodaj do ogórków.
2. Do garnka wlej wodę i ocet winny. Dodaj pozostałe składniki marynaty. Zagotuj, po czym odstaw, aby marynata trochę ostygła.
3. Zalej ciepłą marynatą ogórki. Zakręć słoiki. Wstaw do dużego garnka z wodą, podgrzewaj na małym ogniu. Gotuj 5-7 minut, aby zawartość się zapasteryzowała. Zostaw w garnku, aż słoiki całkowicie wystygną.
Ogórki kiszone w estragonie
Składniki:
- 2kg małych ogórków
- 8 liści selera
- 8 liści winogron
- cebula
- 150 g korzenia chrzanu
- 6 - 8 gałązek świeżego estragonu
- ¼ szklanki ziaren gorczycy
- ½ szklanki grubej soli
Przygotowanie:
1. Umyj i osusz ogórki oraz liście. Obierz i pokrój cebulę i chrzan. Przygotuj trzylitrowy słój. Na dnie ułóż połowę liści winogron. Wypełnij słój ogórkami. Między warstwy ogórków wkładaj kolejno liście selera, cebulę, chrzan, estragon i ziarna gorczycy. Na koniec ułóż resztę liści winogron.
2. Do dużego garnka wlej 1/2 litra wody, wsyp sól. Podgrzej, aby sól się rozpuściła, dodaj 1,4 litra zimnej wody i wymieszaj. Zalej ogórki solanką. Nadmiar płynu wlej do torebki, szczelnie zamknij i ułóż na ogórkach, aby je dobrze docisnąć.
3. Umieść słój w ciepłym miejscu (22-23 st.C) na 2-3 tygodnie, aby ogórki sfermentowały.
4. Przelej solankę ze słoja do rondla, gotuj 5 minut, zdejmując z wierzchu piankę. Przełóż ogórki do wyparzonych słoików, dodaj trochę świeżego chrzanu, estragonu i gorczycy. Zalej ogórki gorącą solanką, zakręć słoiki. Zapasteryzuj, gotując słoiki w dużym garnku przez 10-15 minut. Zostaw w wodzie, aby wystygły. W chłodnym miejscu przetrwają nawet rok.
Papryka – sojuszniczka i rekordzistka!
Rekordowa ilość witaminy C w jednym warzywie, żelazo, magnez, witaminy z grupy B i kwas foliowy. Papryka to prawdziwa kopalnia składników odżywczych w trzech wariantach do wyboru! Papryka czerwona - dba o nasze oczy, powstrzymuje procesy starzenia się organizmu, chroni skórę. Papryka zielona - zawiera ogromne ilości kwasu foliowego i witaminy E, polecana jest szczególnie kobietom w ciąży. Papryka żółta - antyutleniacz i doskonałe źródło luteiny, która chroni i wzmacnia oczy.
Sałatka ze słodkiej i ostrej papryki
Składniki:
- 4 czerwone papryki słodkie
- 4 długie papryczki chilli
- 2 cebule
- 4 pomidory
- 2 łyżki oliwy lub oleju
- 2/3 szklanki brązowego cukru
- ½ szklanki octu jabłkowego
- ½ łyżeczki soli
Przygotowanie:
1. Obierz cebule i pokrój je w krążki. Z papryk usuń gniazda nasienne. Chilli drobno posiekaj, słodkie papryki podziel na ćwiartki i pokrój w paski. Sparz, obierz i posiekaj pomidory.
2. Rozgrzej olej w rondlu. Wrzuć cebulę i smaż, mieszając, 5 minut. Dodaj pomidory, papryczki chilli, cukier, ocet jabłkowy i sól. Zagotuj, po czym zmniejsz ogień i gotuj 15 minut, mieszając od czasu do czasu.
3. Rozgrzej patelnię grillową. Opiecz na niej ćwiartki słodkiej papryki, aby skorka zbrązowiała i dała się zdjąć (5 minut). Przełóż papryki do plastikowej torby, zamknij i odłóż na 5 minut (dzięki temu łatwiej zdejmiesz skórkę). Zdejmij skórkę, pokrój paprykę na cienkie paski.
4. Dodaj upieczoną paprykę do podduszonych warzyw i gotuj na małym ogniu ok. 45 minut (nie przykrywaj, od czasu do czasu mieszaj). Przełóż gorącą sałatkę do wyparzonych słoików.
Marynowana mieszanka warzyw
Składniki:
- 3 papryki - czerwona, zielona i żółta
- 2 cukinie
- 2 małe bakłażany
- 8 kapeluszy pieczarek (jeśli są duże, należy je przekroić na pół)
- oliwa
- trzy ząbki czosnku
Marynata
- szklanka oliwy
- 2/3 szklanki soku wyciśniętego z cytryny
- skórka starta z dwóch cytryn
- 2 łyżki listków natki pietruszki
- 4 gałązki tymianku
- drobno pokrojona papryczka chilli
Przygotowanie:
1. Usuń z papryk gniazda nasienne. Pokrój papryki na spore kawałki. Pokrój w cienkie plastry cukinie oraz bakłażany.
2. Rozgrzej patelnię grillową. Podpiecz warzywa i pieczarki z obu stron (po 2-4 minuty).
3. Ułóż warzywa w słoikach warstwami. Dodaj pokrojony w plasterki czosnek.
4. Wymieszaj wszystkie składniki marynaty. Zalej marynatą warzywa w słoikach. Zakręć i wstaw do lodówki. Przetrwają przynajmniej tydzień.
Królowa owoców
Pochodzi z Chin i jest wielką witaminową bombą! Nazywana królową owoców brzoskwinia to prawdziwa kopalnia witamin z grupy B. Zawiera również magnez, żelazo, fosfor, kwas foliowy i niacytynę. Mało? Ten owoc chroni przed anemią i pobudza produkcję czerwonych krwinek. Jedzmy na zdrowie!
Konfitura brzoskwiniowa
Składniki:
- 1 kg dojrzałych brzoskwiń
- łyżka soku wyciśniętego z cytryny
- 800 g cukru
- ¼ szklanki wody
Przygotowanie:
1. Brzoskwinie umyj, usuń z nich pestki i pokój na ćwiartki. Przełóż do garnka z grubym dnem. Dodaj sok cytrynowy i cukier, wlej wodę.
2. Gotuj owoce 30 minut, mieszając często. Owoce powinny zgęstnieć. W trakcie gotowania usuwaj pianę, która pojawi się na powierzchni.
3. Przełóż konfiturę do wyparzonych słoików, zakręć i odwróć do góry dnem. Zostaw tak, aż konfitura wystygnie.
Stary, ale jary!
Seler naciowy uważany jest za jedno z najstarszych warzyw świata. Jednocześnie przypisuje się mu mnóstwo właściwości leczniczych. Ma on najwięcej fosforu z wszystkich warzyw korzeniowych, zawiera cynk, wapń oraz potas.
Pikle z selera naciowego
Składniki:
- 6 łodyg selera
- duża czerwona cebula
- 2 szklanki octu winnego
- szklanka cukru
- łyżeczka nasion gorczycy
- ¼ łyżeczki kurkumy
- 2 liście laurowe
- łyżeczka ziaren czarnego pieprzu
- łyżeczka soli
Przygotowanie
1. Obierz cebulę i pokrój ją w cienkie krążki. Łodygi selera pokrój w cienkie słupki.
2. Zagotuj niewielką ilość wody, posól ją i wrzuć kawałki selera oraz cebulę. Gotuj 3 minuty, po czym odcedź warzywa.
3. Na marynatę dodaj do octu winnego cukier, gorczycę, ziarna pieprzu, kurkumę i liście laurowe. Gotuj 3 minuty, mieszając, aby cukier się rozpuścił. Dodaj seler i cebulę, gotuj 2 minuty. Zdejmij z ognia.
4. Przełóż gorące pikle wraz z zalewą do gorących, wyparzonych słoików. Dokładnie zakręć i schłodź do temperatury pokojowej. Podawaj do zimnych mięs.
Marynujmy, kiśmy i pasteryzujmy na zdrowie! Gotowe słoiczki z ulubionymi przetworami przeniosą nas w ciepłe, letnie dni nawet, gdy za oknem na dobre rozgości się zima.