Łazanki działkowca

Pyszne danie jednogarnkowe

Składniki dla: 4-5 porcji

Składniki

  • 30 dag zielonej fasolki szparagowej
  • 40 dag mięsa z piersi
  • kurczaka lub indyka
  • 15 dag małych pieczarek
  • 20 dag makaronu, np. karbowane wstążki
  • 2 szalotki lub 2 cebulki dymki
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 łyżki masła lub oleju z pestek winogron
  • po 1 łyżeczce ziół prowansalskich i suszonej bazylii
  • sos sojowy
  • świeżo mielony kolorowy pieprz
  • 2 szkl. bulionu warzywnego
  • listki bazylii do dekoracji

Sposób przygotowania

1. Mięso umyj i pokrój w kostkę. Skrop 1/2 łyżeczki sosu sojowego, oprósz pieprzem. Szalotki i czosnek obierz, drobniutko posiekaj. Dodaj do mięsa. Odstaw na 20 minut. Pieczarki umyj. Pokrój na połówki lub na ćwiartki. Wrzuć na suchą patelnię i smaż 5 minut. Dołóż 1 łyżkę masła, przemieszaj. Zsuń na bok patelni. Rozpuść resztę masła i wrzuć mięso. Wsyp suszone zioła. Smaż 5 minut i wymieszaj z pieczarkami. Zdejmij z ognia. 

2. Podgrzej 1 szkl. bulionu. Fasolkę oczyść, umyj, pokrój. Wrzuć do bulionu, dodaj mięso z pieczarkami. Gotuj na małym ogniu około 20 minut. 

3. Dolej do potrawki resztę bulionu, zagotuj. Wrzuć makaron, gotuj, aż będzie miękki. Dopraw sosem sojowym i pieprzem. Tuż przed podaniem udekoruj bazylią

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje