Lebkuchen - jedyne takie ciasteczka w Europie

Lebkuchen to ciastka podobne do naszych pierniczków, którym nadaje się kształt symbolu miasta, w którym są wypiekane.

I tak na przykład w Bolzano można znaleźć Lebkuchen w kształcie anioła, w Merano w kształcie dzwonka, w Bressanone - wieży, a w Brunico - gwiazdy. Łączy je natomiast wspólny przepis pochodzący ze szkoły gastronomicznej im. "Emmy Hellenstainer" w Bressanone. Część zysków z ich sprzedaży zasila Fundację "Francesca Rava", która pomaga dzieciom z Haiti.

Reklama

Przepis na Lebkuchen

Składniki:

- 100 g masła,
- 170 g cukru,
- 3-4 jajka,
- 300 g mąki,
- 1 torebka proszku do pieczenia,
- 1/4 l mleka,
- 1 opakowanie przypraw do piernika (lub według własnego smaku),
- 2 łyżki gorzkiego kakao,
- 150 g startych orzechów,
- 100 g kandyzowanej startej skórki cytryny,
- 100 g rodzynek sparzonych,
- 50 g wiórków kokosowych,
- 2 łyżki rumu

Przygotowanie:

Masło, cukier i jajka wymieszać mikserem na puszysta pianę. Proszek do pieczenia wymieszać z mąka i powoli dodawać do masy jajecznej. Połą-czyć mąkę, przyprawy i skórkę cytryny i dobrze wymieszać.
Na papierze odrysować kontury szklanki - ok. 7cm, nałożyć ciasto na łyżkę i wypełnić narysowane kółka. Piekarnik nagrzać do 190 st. i piec ok. 15-20 min. Jeszcze ciepłe pierniki można posmarować lukrem rumowym wymieszanym z migdałami.

Źródło: Südtirol Marketing

materiały prasowe

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje