Leczy zatoki, odpędza szalejące w gardle bakterie. Lecznicza nalewka z odsklepin pszczelich

Doświadczeni pszczelarze nigdy nie wyrzucają odpadów po miodobraniu wprost do kosza. Odsklepiny pszczele, czyli ułomki wosku zebrane z ramek obklejonych miodem świetnie nadadzą się do przygotowania miodówki. Domowa nalewka wspiera organizm w walce z infekcjami, a także przynosi ulgę w nawracających infekcjach zatok. Jak przyrządzić ją w domu? Podpowiadamy.

Jak przygotować nalewkę z odsklepin pszczelich?
Jak przygotować nalewkę z odsklepin pszczelich?123RF/PICSEL

  • Liczne badania potwierdziły, że w odsklepinach pszczelich znajduje się o wiele więcej cennych związków organicznych niż w samym miodzie.
  • Nalewka z odsklepin nie jest tym samym co trunek na bazie propolisu. Odsklepiny, czyli dziewiczy wosk, jest wytwarzany bezpośrednio przez pszczoły, a propolis to nic innego jak zebrana przez nie żywica.
  • Górna warstwa miodu pod woskiem pszczelim zawiera aż kilkanaście razy więcej lotnych substancji, jadu pszczelego, pyłku oraz nektaru niż inne rodzaje.

Czym są odsklepiny?

Niebanalny i ciekawy smak to cechy wyjątkowego miodu odsklepinowego. Pozyskuje się go z resztek miodu wyciskanych z tzw. odsklepin. Co kryje się pod tą tajemniczą nazwą? To nic innego jak wierzchnia część plastra z miodem.

Po zebraniu nektaru pszczoły przynoszą go do ula i umieszczają w komórkach plastra. Kiedy odparuje nadmiar wilgoci, przestrzeń zostaje zaklejona woskiem w celu zabezpieczenia. Tak utworzone pokrywy woskowe nazywa się właśnie odsklepinami. To nic innego, jak najwyższej jakości wosk dziewiczy, w którym próżno szukać choćby najmniejszych śladów zanieczyszczeń. Miód pozyskiwany z tego produktu pszczelego zachowuje cenne feromony, związki lotne oraz olejki eteryczne.

Lecznicze zastosowanie odsklepin woskowych

Odsklepiny pszczele pomagają wyleczyć zainfekowane zatoki
Odsklepiny pszczele pomagają wyleczyć zainfekowane zatoki123RF/PICSEL

Odsklepiny woskowe to wciąż dość mało znany, ale wyjątkowo wartościowy produkt. W medycynie ludowej wykorzystywano je do radzenia sobie z nawracającymi infekcjami zatok, a także przy uciążliwych stanach zapalnych jamy ustnej, gardła i dziąseł. Jak poprawnie stosować odsklepiny woskowe?

Wystarczy włożyć do ust niewielki kawałek wosku, a następnie przeżuwać przez kilka minut. W trakcie tej czynności uwolnią się cenne substancje, które szybko przyniosą oczekiwaną ulgę, a także wesprą organizm w lepszym radzeniu sobie z problemem. Związki zawarte w odsklepinach mają silne właściwości pobudzające śluzówkę, zmniejszające opuchliznę oraz wspomagające gojenie. Ze względu na działanie wykrztuśne oraz dużą aktywność antybiotyczną, zaleca się także ich pomocnicze używanie w trakcie grypy oraz przeziębienia. Przynoszą również ulgę osobom zmagającym się z astmą.

Jak zrobić nalewkę z odsklepin?

Składniki:

  • 2-3 duże garści odsklepin pszczelich,
  • 1 l spirytusu nalewkowego o mocy ok. 70%,
  • wyciśnięty sok z 3 cytryn.

Przygotowanie:

  1. Do dużego słoika wkładamy odsklepiny pszczele - powinny zająć połowę miejsca w naczyniu.
  2. W kolejnym kroku przygotowujemy specjalny spirytus nalewkowy. W tym celu łączymy w stosunku 1:1 spirytus 95% oraz wódkę o mocy 40%.
  3. Do odsklepin wlewamy alkohol, szczelnie zamykamy i odstawiamy na 2-3 tygodnie. Pamiętajmy, by przynajmniej raz dziennie potrząsnąć naczyniem.
  4. Po upływie wyznaczonego czasu zabieramy się za wyłowienie drobinek wosku, które utworzyły grubą warstwę na powierzchni nalewki. Najlepiej zrobić to za pomocą chochelki oraz sitka.
  5. Do czystego słoja przecedzamy płyn i dodajemy do niego świeżo wyciśnięty sok z trzech cytryn. Całość mieszamy i odstawiamy na kolejne dwa tygodnie.
  6. Ostatni etap obejmuje ponowne filtrowanie oraz przelewanie nalewki do wyparzonych wcześniej butelek. Na tym etapie miodówka z odsklepin jest już gotowa do spożycia.
  7. Jeśli chcemy nadać trunkowi dodatkowej szlachetności, pozostawmy go w suchym i ciemnym pomieszczeniu na kolejny miesiąc.

Przyprawy wzbogacające miodówkę

Nalewkę z odsklepin wzbogacimy przyprawami
Nalewkę z odsklepin wzbogacimy przyprawami123RF/PICSEL

Podstawowa wersja nalewki na bazie odsklepin składa się jedynie z trzech składników. Nic nie stoi na przeszkodzie, by nadać jej wyjątkowego charakteru i przygotować zgodnie z własnymi preferencjami smakowymi. Pamiętajmy jednak, by dobrane przyprawy były w pełni naturalne. Specjaliści polecają wzbogacenie miodówki o:

  • skórkę pomarańczową,
  • wanilię,
  • goździki,
  • kardamon,
  • ziele angielskie,
  • gałkę muszkatołową,
  • cynamon.

Sprawdź również:

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas