Lekka przekąska z jajkiem

Wygląda apetycznie!

Składniki

  • 2 podudzia z kurczaka lub 4-5 pałek
  • 1 skrzydło z indyka
  • 6-8 jajek
  • 2 pietruszki
  • 1 marchewka
  • 1 mały seler
  • biała część pora
  • po pół szkl. mrożonego groszku i konserwowej kukurydzy
  • 2 łyżki żelatyny
  • 1 łyżka suszonego lubczyku
  • 2-3 listki ziela angielskiego
  • 1 łyżeczka białego pieprzu w ziarenkach
  • sól
  • gałązki koperku do dekoracji

Sposób przygotowania

1. Umyj oba rodzaje mięsa. Włóż do zimnej wody. Zagotuj, zdejmij szumowiny (jeśli powstało ich dużo, opłucz mięso pod bieżącą wodą i włóż do świeżej wody). Gotuj na wolnym ogniu, aż zacznie wrzeć. Pietruszki, marchewkę, seler i por obierz, opłucz, dołóż do mięsa. Dosyp groszek i kukurydzę. 

2. Wsyp lubczyk, ziele, pieprz, 1/2 łyżeczki soli. Gotuj pod przykryciem, aż mięso będzie miękkie. Jajka ugotuj na twardo, obierz ze skorupki, odłóż. Mięso wyjmij z wywaru, przecedź go. Wywar sklaruj (wskazówki znajdziesz na stronie 15). Gdy mięso ostygnie, pokrój je na kawałeczki. 

3. W wywarze rozpuść żelatynę, domieszaj mięso. Do miseczek wlej wywar z mięsem (do 1/3 wysokości naczyń), schłodź. Gdy zacznie zastygać, włóż na sztorc po 1 jajku (możesz je ustabilizować wykałaczkami opartymi o brzeg miseczek). Dolej resztę gęstniejącej galarety, odstaw, by stężała. 

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje