Lekka sałatka z kuleczkami ziemniaczanymi

Składniki

  • młody szpinak 1 garść
  • rukola 1 garść
  • kapusta pakchoi 1 szt.
  • pomidorki koktajlowe 8szt.
  • - melon 150g
  • - kiełki rzodkiewki, cebuli, buraka 2 garście

Składniki na kuleczki ziemniaczane

  • Kiszka Ziemniaczana firmy Gzella 300g
  • jajko 1szt.
  • zioła prowansalkie 1 łyżka
  • papryka ostra mielona ¼ łyżeczki
  • bułka tarta 2 łyżki
  • sezam biały i czarny 2 łyżki
  • bułka tarta 4 łyżki

Sposób przygotowania

Z kiszki ziemniaczanej zdjąć osłonkę, dodać jajko, zioła prowansalskie, płatki chili, bułkę tartą. Całość dokładnie wymieszać. Uformować kuleczki wielkości małego włoskiego orzecha. Bułkę tartą do panierowania wymieszać z sezamem i obtoczyć kuleczki ziemniaczane. Usmażyć w głębokim tłuszczu na złoty kolor.

Składniki na sos winegret

  • musztarda francuska 2 łyżki
  • oliwa z oliwek 150 ml
  • ocet winny 2 łyżki
  • czosnek 1 ząbek
  • płatki chili ¼ łyżeczki
  • koperek ½ pęczka
  • sól, cukier do smaku

Sposób przygotowania

Reklama

Koperek drobno posiekać, czosnek wycisnąć przez praskę, dodać pozostałe składniki. Całość dokładnie wymieszać.

Młody szpinak wymieszać z rukolą, dodać przekrojone na pół pomidorki koktajlowe, cząstki melona bez skórki i kiełki. Liśćmi kapusty pakchoi wyłożyć miskę. Na wierzchu umieścić sałatkę, a na niej wcześniej przygotowane kuleczki ziemniaczane. Całość polać sosem winegret.

Smacznego!

materiały prasowe

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje