Lekka szparagowa sałatka z orzechami włoskimi

Na kolację w sam raz!

Składniki

  • pęczek zielonych szparagów
  • 150 g świeżego szpinaku
  • ½ kg truskawek
  • 75g Orzechów włoskich np. Chandler Bakalland
  • 150 ml białego wina
  • 2 łyżki masła
  • sok z połówki cytryny
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżka miodu

Sposób przygotowania

Szparagi, szpinak i truskawki myjemy. Truskawki szypułkujemy i kroimy każdy owoc na pół. Odcinamy twarde końcówki szparagów, zieloną część kroimy na 3 kawałki. Na patelni rozgrzewamy masło, dodajemy szparagi i podsmażamy przez 2 minuty. Dodajemy białe wino i smażymy szparagi, aż wino odparuje. Do miski dodajemy szpinak, szparagi, truskawki i orzechy włoskie Chandler. W osobnej małej miseczce przygotowujemy sos z soku z cytryny, miodu i oliwy, polewamy nim gotową sałatkę. 

INTERIA.PL/materiały prasowe

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje