Lekki creme brulee

Francuski przysmak.

Składniki:

  • 2 filiżanki mleka 2 proc.
  •  3/4 filiżanki odtłuszczonego mleka w proszku
  • 1 laska wanilii przekrojona wzdłuż na pół
  • 4 żółtka
  • 1/2 szklanki ksylitolu zmielonego na proszek
  • szczypta soli
  • syrop klonowy lub miód

Przygotowanie:

1. Mleko w proszku wymieszaj z mlekiem płynnym, dodaj laskę wanilii. Gotuj, aż pojawią się bąbelki, od czasu do czasu mieszając. Zdejmij garnek z ognia, przykryj i odstaw na 30 minut. Wyjmij laskę wanilii, zeskrob nożem ziarenka i dodaj je do mleka. Rozgrzej piekarnik do 300 stopni C. Żółtka ubij z ksylitolem i szczyptą soli. Stopniowo dodawaj do nich przestudzone mleko.

Reklama

2. Rozlej masę do foremek, wstaw je w kąpieli wodnej do piekarnika (można umieścić je na blasze wypełnionej wodą na wysokość ok. 1,5-2 cm). Piecz w wysokiej temperaturze przez 25 minut. Zostaw do wystudzenia, schłodź w lodówce. Przed podaniem polej miodem lub syropem klonowym.

3. Jeśli zależy ci na chrupiącej skorupce, posyp wierzch deseru odrobiną cukru trzcinowego i wstaw pod nagrzaną górną grzałkę piekarnika, by cukier się skarmelizował.

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje