Lekkie risotto z fasolą i krewetkami

Składniki

  • 100 g czerwonego ryżu
  • 100 g fasoli: czarnej, adzuki, itp.
  • 1 mała czerwona cebula
  • 2 łyżki oleju
  • przyprawy:
  • sól ziołowa, czarny pieprz, kurkuma, oregano
  • ok. 12 gotowanych krewetek
  • sok z 1/2 cytryny
  • szczypiorek do posypania

Sposób przygotowania

Fasolę namocz na noc, następnego dnia ugotuj (uwaga, czas gotowania różnych gatunków może się różnić). Ryż opłucz i ugotuj na sypko z łyżką oleju. Cebulę drobno posiekaj i podsmaż do zbrązowienia. Wszystkie składniki wymieszaj i dopraw oregano, kurkumą, pieprzem i solą ziołową. Włóż do salaterki i zrób "babkę" na talerzu, tworząc efektowny kopczyk. Na wierzchu ułóż kilka krewetek (możesz je podsmażyć na maśle z czosnkiem), skrop je sokiem z cytryny,całość posyp szczypiorkiem.

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje