Leśne kotlety

Ze świeżych grzybów.

Składniki na 4 porcje:

- 1/2 kg świeżych grzybów,
- 2 cebule,
- czerstwa bułka,
- 5 łyżek tartej bułki,
- 2 jaja, sól, pieprz,
- 1/2 szklanki mleka,
- olej do smażenia

Przygotowanie:

Czerstwą bułkę namoczyć w mleku. Starannie umyte i oczyszczone grzyby pokroić i podsmażyć na oleju. Dusić na małym ogniu aż będą miękkie. Przepuścić razem z odciśniętą z mleka bułką przez maszynkę. Na tłuszczu zeszklić posiekaną cebulkę. Wymieszać z masą grzybową, jajami i połową tartej bułki (masa powinna być gęsta). Przyprawić solą i pieprzem. Formować płaskie kotlety, obtaczać je w tartej bułce. Usmażyć na gorącym oleju z obu stron na złoty kolor. Podawać gorące, z dodatkiem ryżu i z surówką.
Czas przygotowania: 35 minut

Dowiedz się więcej na temat: potrawy wegetariańskie | grzyby

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje