Letnia wersja sosu pesto z cukinii

Sos pesto z cukinii do makaronu to jedna z najlepszych jego wersji, znakomita na lato. Sos jest lekki i najlepiej łączy się ze spaghetti. Równie dobre samo takie pesto jest jako dodatek do grzanek czy do krewetek lub łososia.

Zielone pesto
Zielone pesto123RF/PICSEL

Pesto to sos, który pozwala uruchomić fantazję, bo można go przygotować z najróżniejszych składników. W wersji klasycznej i zgodnie z długą tradycją spod Genui jest to gęsty sos ubity w moździerzu z liści bazylii, czosnku, orzeszków piniowych (pinoli), sera owczego pecorino i parmezanu oraz oliwy.

Są też jego różne wariacje, na przykład pesto po sycylijsku, czyli z dodatkiem pomidorów i sera ricotta.

Jedną z najprostszych i najlepszych wersji jest pesto cukiniowe. Jego przygotowanie należy zacząć od pokrojenia dwóch, trzech cukinii na drobne kawałki. Następnie trzeba je odstawić na pół godziny posolone na sitku, aby straciły nadmiar wody.

Reszta czynności potrwa tyle, ile ugotowanie spaghetti, koniecznie al dente. W tym czasie do miksera wrzucamy odcedzoną cukinię, garść umytych i wyszuszonych liści bazylii, małą torebkę orzeszków piniowych, starty ser pecorino i parmezan albo jeden z nich i oliwę. Zmielony sos o kremowej konsystencji łączymy od razu z odcedzonymi spaghetti. (PAP Life)

Jak zrobić pesto z pietruszki?Interia Kulinaria
PAP life
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas