Limonkowo-cytrynowy na zimno

Kwaśna polewa przełamie słodycz ciasta.

Polewy można użyć do zrobienia efektownej szachownicy
Polewy można użyć do zrobienia efektownej szachownicy123RF/PICSEL

Przygotowanie

Masło rozpuszczamy, studzimy. Ciastka rozgniatamy na pył i łączymy z masłem. Powstałą masą wykładamy dół tortownicy i wstawiamy do lodówki na pół godziny.

Listki żelatyny namaczamy w zimnej wodzie, a następnie rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Z limonek ścieramy paski skórki i wyciskamy sok.

Ser trzykrotnie mielimy. Śmietankę ubijamy na sztywno, dodając pod koniec cukier puder. Bitą śmietanę dodajemy do sera razem ze 50 g kremu cytrynowego, połową soku cytrynowego, żelatyną, miksujemy. Masę przekładamy na ciasto i tortownicę wstawiamy do lodówki na co najmniej 3 godziny, by sernik dobrze się ściął.

Krem cytrynowy przekładamy do miseczki, dodajemy sok i paski skórek z limonki, mieszamy. Schłodzony sernik wyjmujemy z tortownicy, przekładamy na duży talerz i wierzch dekorujemy cytrynowym sosem. Kroimy na porcje i podajemy.

Zmysłowe smaki: Słoneczne ciasto mandarynkoweInteria.tv
Rewia
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas