Łosoś w sosie koperkowym

W ten sposób przyrządzonego łososia możesz podać dziecku, które skończyło 3 rok życia. Warto pamiętać by w diecie malucha ryby znajdowały się jak najczęściej.

Łosoś w sosie koperkowym smakuje doskonale.
Łosoś w sosie koperkowym smakuje doskonale. 123RF/PICSEL

Składniki:

  • 4 filety z łososia
  • sok z cytryny
  • 200 ml mleka
  • 4 łyżki bułki tartej
  • 2 łyżki masła
  • koperek
  • 2 łyżki śmietany
  • 1 marchew
  • 4 różyczki brokułów
  • 1/2 pietruszki
  • oliwa
  • sól i pieprz

Przygotowanie:

1. Starannie oczyszczone filety posól, namocz w mleku, obtocz w bułce tartej, a następnie usmaż na złoty kolor.

2. Usmażone filety ułóż w żaroodpornym naczyniu i zapiecz z masłem.

3. Marchew, pietruszkę oraz różyczki brokułów umyj, obierz, opłucz i pokrój na małe kawałki.

4. Warzywa ugotuj w około 200 ml wody, zmiksuj, dodaj śmietanę, posiekany koperek i przypraw sos do smaku. 5. Polej sosem upieczonego łososia.

Mam dziecko
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas