Łosoś z serem zapiekany w kruchym cieście

Masło posiekaj z mąką, dodaj mleko, szczyptę soli i cukru, jajko.

Składniki dla 4 osób:

Reklama

Ciasto:

  • 25 dag mąki
  • 15 dag masła
  • łyżka zimnego mleka
  • sól
  • cukier
  • jajko

Farsz:

  • 40 dag filetu z łososia
  • 30 dag szpinaku
  • 15 dag sera białego
  • 3 łyżki śmietany
  • 2 ząbki czosnku
  • pęczek natki pietruszki
  • łyżka masła klarowanego
  • łyżeczka masła
  • jajko
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania:

1. Masło posiekaj z mąką, dodaj mleko, szczyptę soli i cukru, jajko. Zagnieć ciasto. Odstaw na pół godziny do lodówki.

2. Filet umyj, osusz, przypraw. Na patelni rozgrzej masło, dodaj szpinak, czosnek, smaż. Łososia pokrój, wymieszaj ze szpinakiem, rozdrobnionym serem, śmietaną, posiekaną natką pietruszki, solą i pieprzem. Połowę ciasta rozłóż na dnie naczynia, na nim ułóż farsz. Przykryj resztą ciasta, uformuj brzeg. Piecz 30 minut w temp. 180°C.

Czas przygotowania: około godziny

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje