Łosoś ze szpinakiem w cieście francuskim

Składniki na 8 porcji: 800 g filetów z łososia (bez skóry), sól i pieprz czarny mielony, 50 ml oliwy z oliwek. 1 mała cebula, 2 ząbki czosnku, 600 g świeżego lub mrożonego szpinaku, 40 g masła, 50 ml mleka, 50 g kwaśnej śmietany, 400 g mrożonego ciasta, francuskiego, 1 jajko, sezam do posypania, mąka tortowa do podsypania.

Łososia myjemy i suszymy papierowym ręcznikiem. Solimy, doprawiamy pieprzem, smarujemy 1-2 łyżkami oliwy i odkładamy w chłodne miejsce, aby odpoczął. Cebulę i czosnek obieramy i drobno siekamy. Mrożony szpinak rozmrażamy na sicie, świeży płuczemy, odsączamy i usuwamy twardsze łodygi. Liście kroimy na mniejsze kawałki.

Reklama

W rondlu rozpuszczamy masło, dodajemy resztę oliwy, cebulę, czosnek i podsmażamy. Wrzucamy szpinak i smażymy 3 minuty. Zalewamy mlekiem i dusimy, aż nadzienie zgęstnieje. Pod koniec doprawiamy solą, pieprzem, a kiedy szpinak wystygnie, dodajemy kwaśną śmietanę.

Na posypanej mąką stolnicy wałkujemy rozmrożone ciasto francuskie na prostokąt. Na środek wykładamy połowę szpinaku. Na szpinaku kładziemy łososia i przykrywamy resztą szpinaku. Wolne krawędzie ciasta smarujemy rozmieszanym jajkiem. Łososia owijamy ciastem.

Roladę ostrożnie przenosimy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, smarujemy resztą jajka, posypujemy solą i sezamem. Pieczemy 15 minut w piekarniku nagrzanym do 200°C, a następnie obniżamy temperaturę do 180°C i dopiekamy 20 minut (do przyrumienienia). Podajemy na ciepło lub na zimno z sałatką warzywną.

Dowiedz się więcej na temat: ryby | łosoś | przepisy

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje