Lukrowane ptysiowe ósemki

Są delikatne, słodziutkie i pięknie pachną rumem. W naszej wersji oblane aksamitnym lukrem i nadziane konfiturą. Ale równie dobrze smakują z kremem czekoladowym albo z kajmakiem!

Czas przyrządzenia: 50 minut
Składniki dla: 12 sztuk

Składniki

  • 250 ml mleka
  • szczypta soli
  • 1 łyżka cukru
  • 5 dag masła
  • skórka otarta z 1/2 cytryny
  • 20 dag mąki pszennej
  • 5 jajek
  • 2-3 łyżki cukru pudru
  • 20 dag konfitury morelowej,
  • 1 kg tłuszczu do głębokiego smażenia
  • 1 op. gotowego lukru
  • 1 łyżka rumu

Sposób przygotowania

1. Mleko zagotuj z solą, cukrem, masłem i skórką cytrynową. Wsyp mąkę i energicznie wymieszaj. Gotuj dalej,ciągle mieszając, aż masa zbije się w kulę i zacznie odstawać od ścianek garnka.Garnek z masą wstaw do naczynia z zimną wodą. Studź tak 10 minut. Następnie utrzyj masę mikserem,wbijając po jednym jajku. Przygotuj 12 kawałków pergaminu (o wymiarach 10 x 10 cm). Ciasto przełóż do szprycy cukierniczej z końcówką w kształcie dużej gwiazdki. Wyciśnij ósem kina przygotowane kawałki papieru. 

2. W dużym garnku rozgrzej tłuszcz.Wkładaj do niego po kilka ciastek razem z papierem, tak by papier był na górze. Smaż, a kiedy papier zacznie odchodzić od ciastek, ostrożnie go usuń.Ciastka przewróć na drugą stronę i smaż na rumiano. Wyjmij. Osącz z tłuszczu na papierowym ręczniku.Konfiturę przełóż do szprycy do nadziewania pączków. W każde ciastko delikatnie wciśnij porcję konfitury. 

3. Lukier przygotuj według przepisu podanego na opakowaniu, wymieszaj go z rumem. Oblej ciastka.

Tekst pochodzi z magazynu

Tina

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje